Министърът на вътрешните работи Валентин Радев запозна посланиците на държавите от Европейския съюз и американския посланик с надеждността на защитата на границите, съобщи Нова.

Силовият министър обясни, че МВР е поканило посланиците на страните от ЕС, от САЩ и други страни на среща. Дискутирани са три основни теми.

"Една от тях е традиционна - обикновено на тези срещи си говорим какво сме направили през зимата в туристическите курорти. Сега решихме да поговорим и какво ще се случи през лятото - доколко сме готови да осигурим сигурността на хората през летния туристически сезон", заяви мин. Радев.

МВР-шефът увери, че са предоставили допълнителна информация за това как ведомството се справя с охраната на границата.

"Освен това ги информирахме как се справяме с трафика - трафик на хора, на чувствителни стоки и товари и с нелегалната миграция. Направихме им три презентации, включително и на техните езици, за да може да информират техните лидери", дообясни мин. Радев. Той е доволен от обратната връзка.

"Получихме похвали както за председателството, така и по въпроса за пазенето на границите, включително и на границата между нас и Гърция", зарадва се силовият министър и допълни, че сега на границата с Гърция има натиск.

От МВР са информирали посланиците и за практиките, които ползват при комуникацията си с Интерпол, Европол и други организации.