Вицепремиерът и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси Валери Симеонов е осъден за антиромска реч, съобщава БХК.

Лидерът на "Национален фронт за спасение на България" е осъден на първа инстанция от Районен съд - Бургас за "антиромската си реч на омразата като народен представител от трибуната на Народното събрание", пише в изявление на БХК.

Симеонов е осъден за свое изявление от 17 декември 2014 г., а делото беше заведено от ромските журналисти Кремена Будинова и Огнян Исаев. Будинова и Исаев бяха представлявани от Правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК).

Орхан Исмаилов решен да гони докрай Валери Симеонов за дискриминация
Обновена

Орхан Исмаилов решен да гони докрай Валери Симеонов за дискриминация

Не иска да се помирят със споразумение

Установеното от съда е, че думите на Симеонов съставляват тормоз по смисъла на Закона за защита от дискриминация, тъй като "водят до накърняване достойнството на лицето и създаване на враждебна, принизяваща, унизителна и обидна среда, и всеки с ромска етническа принадлежност може да бъде засегнат от тях, като не е необходимо изявлението да се отнася до цялата ромска общност, за да бъде възприето като накърняваща достойнството на отделен неин представител, определящ се като такъв".

Симеонов е осъден да преустанови нарушението, както и да се въздържа от други нарушения.

Ищците по делото не искат обезщетение. "Решението е добра новина - успех за самия съд, който показва своята независимост в политическа среда, понастоящем доминирана от расистки наративи от най-долна проба", изтъква адв. Маргарита Илиева, директорка на Правната програма на БХК.

"Този овластен расизъм не е съвместим с върховенството на правото", смята още адв. Илиева.

Валери Симеонов е осъден за свое изявление от 17 декември 2014 г. от трибуната на Народното събрание. Изявлението му гласи:

"Безспорен е фактът, че голяма част от циганския етнос живее извън всякакви закони, правила и общочовешки норми на поведение. За тях законите не важат, данъците и таксите са неразбираеми понятия, сметките за електричество, вода, социалното и здравното осигуряване са заменени от убеждението, че те имат само права, но не и задължения и отговорности. За тях кражбата и грабежът са се превърнали в начин на препитание, нарушаването на закона - в норма на поведение, раждането на деца - доходоносен бизнес за сметка на държавата, грижата за поколението - във възпитаване на малолетните в просия, проституция, кражба и пласмент на наркотици. Циганските барони налагат модел на съществуване, коренно противоположен на законовите норми в българското общество. България е изправена пред пропастта на етническа криза. Два противоположни и взаимноизключващи се свята са един срещу друг в нашата измъчена родина: светът на бедните, но плащащи своите сметки пенсионери, увисващи на самоделни примки по таваните от болести и безпаричие, и светът на озверелите крадци и насилници, безпаметно пияни след получаване на месечните детски и социални помощи. Остава въпросът какви са причините част от циганския етнос да се превърне в рушител на държавността и законите? Защо хората, които по времето на социализма преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос в създаването на обществени блага, сега са се превърнали в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати без да полагат труд, изискващи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки? Кое създаде убеждението у нашите мургави сънародници, че всичко им е позволено, че всичко им е разрешено и че всички са им длъжни да ги хранят, обличат и лекуват безплатно?... В нея заявих, че ДПС узурпира правото на единствен представител на циганския етнос, обещавайки му само привилегии, без каквито и да било задължения. Част, повтарям, част от хората от този етнос - част, които преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос за създаването на обществени блага, сега се е превърнала в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, готови на убийство, за да ограбят няколко лева".