Върховният касационен съд (ВКС) потвърди тригодишната присъда на бившия изпълнителен директор на „Топлофикация София" ЕАД Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото.

Тричленен състав на касационния съд е оставил в сила решението на Софийския апелативен съд.

Припомняме, на 16 февруари тази година Апелативният съд призна Димитров за виновен. На втората инстанция Вальо Топлото бе осъден по две от повдигнатите му обвинения, като основното е безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, за което му е наложено общо наказание „лишаване от свобода" за срок от 3 години.

Димитров е лишен и от право да заема ръководна длъжност в държавно предприятие за срок от 3 години и е осъден да заплати в полза на гражданския ищец обезщетение за причинени имуществени вреди.

Апелативният съд оправда подсъдимите с Димитров бивши членове на борда на директорите на дружеството Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев.

Апелативните съдии не приеха, че разпиляното от Димитров е в размер на над 422 000 лв., а са преценили, че то е малко над 325 000 лева. Именно поради тази причина намалиха и размера на уважения граждански иск от страна на „Топлофикация"-София.

В началото на този месец Димитров се защити пред ВКС, като заяви, че е въвел допълнителен контрол за всяка изхарчена стотинка. Той поиска делото да се върне на втора инстанция за преразглеждане.

Димитров обжалваше присъдата на последна инстанция с мотива, че има много процесуални нарушения, както и незаконност на съдебния състав. Той увери, че имало много доказателства, които сочели, че не е виновен. Той се оплака, че апелативните съдии го прекъсвали като давал обяснения, а пък твърденията му не били нито проверени, нито опровергани.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.