Върховната административна прокуратура ангажира земеделския министър Десислава Танева и Българската агенция по безопасност на храните да предприемат мерки за опазване на пчелите от отравяне с препарати, които често се използват за растителна защита.

Действията на прокуратурата са предприети по медиен сигнал до главния прокурор, в който се съобщава, че в Плевенско умишлено се умъртвяват пчели от години, като до момента институциите отказвали да се ангажират с разрешаването на проблема. Авторът на сигнала твърди, че това се осъществявало от арендатори, които пръскали с вещества за растителна защита, забранени за ЕС и смъртоносни за пчелите.

По тази причина ВАП е разпоредила Окръжната прокуратура в Плевен да извърши проверка.

Масово измиране на пчели в Плевенско заради незаконно пръскане

Масово измиране на пчели в Плевенско заради незаконно пръскане

Пчеларите твърдят, че проблемът се повтаря всяка година

Същевременно ВАП ангажира министъра на земеделието, храните и горите и БАБХ да предприемат мерки за опазването на пчелите и осигуряване на условия за развитието на пчеларството като подотрасъл на животновъдството за създаване и поддържане на необходимия брой пчелни семейства, за поддържане на биологичното разнообразие и екологичното равновесие в природата, получаване на нормални добиви от културните растения и производство на качествени пчелни продукти. Двете институции трябва да се ангажират и за спазване на наредбата за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

Прокуратурата очаква да бъде уведомена за предприетите мерки в най-кратък срок.

Припомняме, в средата на май тази година пчелари от Плевенско алармираха за масово измиране на пчелните им семейства заради неправомерно третиране на земеделски площи с препарати.

Морът на пчели в Плевенско не бил заради препарат за растителна защита

Морът на пчели в Плевенско не бил заради препарат за растителна защита

Това показва проверка на БАБХ

От БАБХ обаче излязоха с позиция, че морът по пчелите не се дължи на отравяне с продукт за растителна защита.

В края на април миналата година пчелари отново алармираха за масово измиране на пчели в Плевенско. Заради проблема те заплашиха с блокада на пътя Плевен-София.

Пчеларите обвиниха арендаторите на земеделски земи за измиращите си кошери и поискаха строги санкции при незаконно пръскане с пестициди.

По-късно, че проблемът не засяга само пчелите. Оказа се, че от опасните пестициди са били засегнати дори деца от Плевенско, които бяха приети в болница с алергия.