За масово отравяне на пчели в Добричко и Бургаско алармират пчелари, предаде Нова телевизия. Те обвиняват арендаторите на земеделски земи за измиращите си кошери.

Според пчеларите нивите се пръскат със забранени пестициди, които тровят насекомите. Неофициалните данни сочат, че отровените пчелни семейства са стотици хиляди. Малцина от собствениците обаче декларират загуби.

Пчеларите твърдят, че никой от арендаторите не ги е предупреждавал, че ще се пръска, въпреки че това трябва да се съобщи 72 часа по-рано. Те са на мнение, че нерегламентираните действия се дължат на факта, че пръскането на площи с наличие на цвят е забранено, а часовият диапазон важи само за култури без наличие на цвят.

Един от потърпевшите разказа, че при пръскане преди месец на пшеницата и ечемика край село Орлинци вертолетът е напръскал и цъфтящата наоколо растителност. Поради тази причина дни по-късно пчелите са започнали да измират.

Пчеларите настояват при констатиране на нарушения да се спират субсидиите, да се налагат санкции и да се конфискуват машините, с които е пръскано.

Пчелари готвят блокада на пътя Плевен-София заради натровени пчели

Пчелари готвят блокада на пътя Плевен-София заради натровени пчели

Заради забранени препарати пчелите в Плевенско масово измират