Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира за сериозни закононарушения и престъпления във връзка с незаконна сеч в горски райони на град Своге, представени в разследване на бТВ в предаването "120 минути" на 27 ноември, спрямо които прокуратурата образува преписка.

В разследването "Изсечената гора. Къде изчезна дървен материал за стотици хиляди левове?" се посочва, че собственик на частна гора е подал сигнал за липса на голямо количество дървесина. След което служители на Регионална дирекция по горите - град София установяват несъответствие между обема на дървесината, добита от фирма въз основа на позволително за сеч в съседна държавна гора, и реално експедираната с превозни билети дървесина от титуляра на разрешителното. По казусът е уведомена съответната прокуратура.

Спрямо компетентността на ВАП по Конституцията и Закона за съдебната власт са предприети действия с оглед набелязване на мерки от страна на контролните органи за ограничаване на подобни нарушения.

ВАП отчита задължителните нормативни изисквания, а именно, че позволително за сеч се издава въз основа на утвърден горскостопански план, програма или одобрено план-извлечение, както и одобрен карнет-опис, удостоверяващ, че насаждението е маркирано за предвидената сеч, че се съставя протокол за освидетелстване на сечището от издателя на позволителното в срок до 30 дни след приключване на сечта, който се подписва и от титуляра на позволителното.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите трябва да прецени дали са спазени изискванията по закона в конкретния случай, както и да се предприемат всички законоустановени действия в защита на държавния и обществен интерес.

В едномесечен срок ВАП следва да бъде уведомена за предприетите мерки и взетите решения.

Припомняме за последния случай с незаконно добивана дървесина, при който на 20 ноември бе задържан кметът на село Конарско, община Якоруда за незаконен превоз на 20 кубически метра иглолистна дървесина. Четири дни по-късно след съвместна проверка на полицията, Регионалната дирекция по горите в Благоевград и Югозападното държавно предприятие, се установиха още 40 кубически метра незаконна дървесина добивана и превозвана от фирмата на кмета Ахмед Ахмед.

Откриха още 40 куб. м. незаконна дървесина, превозвана от фирмата на кмет

Откриха още 40 куб. м. незаконна дървесина, превозвана от фирмата на кмет

Към момента няма повдигнато обвинение към кмета на село Конарско