Върховната административна прокуратура (ВАП) констатира незаконосъобразни текстове на наредби в 119 общини в периода от 30 март 2021 г. до 17 януари 2022 г. след сигнал на омбудсмана Диана Ковачева.

Установено е, че нормативните актове противоречат на законите, определени в разпоредбите в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), Закона за нормативните актове (ЗНА), Закона а устройството на територията (ЗУТ) и др.

Прокуратурата посочва, че проверките са обхванали всичките наредби от общинските съвети в страната. Подадени са общо 44 протеста до съответните административни съдилища, а от тях към този момент са налице 12 уважени на първа инстанция.

Припомняме, Ковачева сезира (ВАП) след собствена проверка, която установи незаконосъобразни текстове при определяне на местните такси за битови отпадъци. В различни райони на страната е различен крайния срок за деклариране на освобождаване от такса смет, ако имотът не се ползва. В общинските наредби на Видин, Несебър, Долна Митрополия има разпоредби, съгласно които декларации за освобождаване от плащане на такса битови отпадъци, когато имотът не се ползва, се приемат до 31 октомври, а в Община Стамболийски - срокът е до 30 ноември на предходната година. По закон обаче подаването на такива декларации е до края на годината.

След сигнала на омбудсмана ВАП образува преписка и предприе действия за отмяната на незаконосъобразните текстове. 

"Установени бяха разпоредби от общински наредби, в които за подаването на декларации за освобождаване от заплащане на такса за услугата по събиране и извозване на такса битови отпадъци поради неизползване на имот, се въвежда по-кратък срок от законоустановения в действащата към момента разпоредба на чл. 71 от Закона за местните данъци и такси", информират от ВАП.

Някои общински съвети са въвели допълнително условие за освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, като тази възможност е предвидена само за имоти, които са недекларирани за основно жилище, а подобно изискване в ЗМДТ отсъства, пише още в писмото на прокуратурата.

От там информират още, че са констатирали и нарушения на разпоредби по ЗУТ - при разкопаване на улични, тротоарни настилки и вътрешно-квартални пространства, освен разрешения за строеж, са изисквани допълнителни разрешения, за които са събирани отделни такси.

ВАП допълва, че са открити и общински наредби, с които се регламентират състави на административни нарушения, скрепени със санкции, различни от уредените на законово ниво в ЗМДТ.