Маринела Арабаджиева, която преди седмица беше пусната под домашен арест, остава в ареста.

Въпреки че на първа инстанция беше решено, че тя трябва да се прибере в дома си в Пловдив, защото страда от сериозни здравословни проблеми, днес Апелативният специализиран съд отсъди, че бизнес дамата може да бъде лекувана в болницата в затвора.

Според магистратите условията за престой в помещенията за арест, включително тези за стационарно наблюдение и лечение, са подходящи за здравословното състояние на обвиняемата.

Решението на Апелативния специализиран наказателен съд не подлежи на обжалване.

В началото на заседанието стана ясно, че на път от болницата за съда Арабаджиева се е почувствала зле в линейката, с която е била докарана. По информация на медицинската сестра, която я придружаваше, кръвното на Арабаджиева паднало 90/60 и пила лекарства.

Маринела Арабаджиева е с опасност за живота

Маринела Арабаджиева е с опасност за живота

От болницата на затвора не можели да положат необходимите грижи

В съдебната зала обвиняемата подчерта, че преди три години е изпаднала в кома заради постоянните промени в кръвното налягане и имала само 20% шанс за оцеляване.

За мен е голям шок да съм в болницата вързана, обясни тя по повод отказа й през август да бъде лекувана в болница в Лозенец, където е била пратена с разпореждане от прокуратурата.

От решението на съда стана ясно, че тя е била настанена за лечение в болница "Св. Екатерина", тъй като преди дни е получила световъртеж и главоболие, които не се повлиявали от медикаментите. Вчера състоянието й се подобрило.

Относно оплакването й, че докато е била на лечение, е била закопчана с белезници за леглото, съдиите подчертаха, че е недопустимо да има нечовешко отношение към задържаните от страна на властите.

Спецпрокуратурата е против "домашния арест" на Маринела Арабаджиева

Спецпрокуратурата е против "домашния арест" на Маринела Арабаджиева

Според прокуратурата тя може да пребивава в следствения арест

След заседанието адвокатът на Арабаджиева Ина Лулчева заяви, че с решението си съдът е поел риск за живота и здравето на подсъдимата.

Тя подчерта, че от лекарите в болницата на затвора и от медицинската експертиза е установено, че има опасност за живота и здравето на подсъдимата.

"Безспорно е, че поради заболяването преди 3 години тя е изпаднала в кома, от която едва е била спасена. Съдиите обаче казаха, че това състояние можело да се контролира от лекарите в затвора", посочи Лулчева и допълни, че въпросните лекари имат изрично становище, че не могат да контролират това състояние и то е несъвместимо с условията на ареста.

Припомняме, преди седмица стана ясно, че има опасност за живота на Маринела Арабаджиева, тъй като тя страдала от хипертония 2-ра степен и изхимична болест на сърцето.

На 18 септември Маринела Арабаджиева беше освободена под домашен арест с решение на Специализирания наказателен съд. Ден по-късно Спецпрокуратурата протестира изменението на мярката.