Върнаха на работа отстранения шеф на охраната в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов, съобщи Нова телевизия.

Районният съд в Козлодуй е върнал на работа Караджов, след като той беше уволнен заради скандален видеоматериал, в който заплашва полицай. Според решението на съда Караджов е отстранен от работа незаконно и той трябва да бъде възстановен на поста си, както и да получи обезщетение в размер на близо 16 000 лв. Съдът разпореди и шефът на охраната в ядрената централа да получи сумата по съдебните разходи, която възлиза на 1 700 лв.

Ръководител на охраната в АЕЦ "Козлодуй" заплашвал и псувал полицай

Ръководител на охраната в АЕЦ "Козлодуй" заплашвал и псувал полицай

Защото хванал приятеля му да кара пиян и го прибрал

Припомняме, заради скандалния клип, който бързо се разпространи в интернет пространството, последваха и други уволнения. Полицаят Цецо Благоев, който разпространи видеоматериала, също загуби работата си. Тогава беше уволнени и шефът на областната дирекция на МВР във Враца Димитър Газибарски.

Относно записа: Видеоматериалът е от месец февруари и е направен в полицейското управление на Козлодуй. До него се стигнало след като приятел на Караджов е бил хванат да шофира след употребата на сериозно количество алкохол. В колата бил и самият Караджов, който придружил приятеля си до ареста. В управлението полицаят започнал да пише акт на неправомерния водач, а от своя страна Караджов, който също бил видимо почерпен, започнал да ругае и заплашва полицая.

Случаят бързо придоби популярност и се стигна до намесата на премиера Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова, а шефът на охраната в ядрената централа Пешко Караджов беше уволнен.

Относно полицая Цецо Благоев, който разпространи видеото: Цецо Благоев е служител на полицейското управление в Козлодуй. Той получил видеоматериала, след като някой го подхвърлил пред врата му. Първо полицаят подал сигнал до прокуратурата, в който обяснил твърденията си. От прокуратурата обаче отказали да образуват досъдебно производство, а Караджов е бил наказан със забележка от ръководството на АЕЦ "Козлодуй".

Тогава полицаят решил да разпространи клипа. По думите му след като случаят е бил раздухан в началото на настоящата година, в структурите на управлението е започнал "лов на вещици". Скандалът достигнал апогея си - Пешко Караджов е освободен от поста си като шеф на охраната в ядрената централа. Вследствие на проверка, установяваща незадоволително състояние на областното полицейско управлението във Враца, е отстранен и директорът на полицията Димитър Газибарски.

Относно уволнението на Димитър Газбирски: Припомняме, против уволнението на Газибарски се обявиха множество жители на областния град, които излязоха на няколко протеста в негова подкрепа. По време на протестите вътрешният министър Валентин Радев обясни, че уволнението на Газибарски няма нищо общо със скандала в Козлодуй. В преписката на досъдебното производство обаче се посочва, че въпросният клип е бил предоставен за проверка на ръководните служители на областната дирекция на МВР във Враца. Те не искали да го вземат, което според полицая Благоев пряко комуникирало с уволнението на Газибарски.

Протест във Враца - искат обратно уволнения шеф на полицията

Протест във Враца - искат обратно уволнения шеф на полицията

Димитър Газибарски беше уволнен заради незадоволителни резултати

Относно решението на съда да върне на работа шефа на охраната в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов: Уволненият полицай Цецо Благоев, разпространил скандалното видео, обясни, че вижда нередности както във възстановяването на Караджов на длъжност, така и в исканата крупна сума за обезщетение.
По думите му съдът решил така, защото Караджов вече е бил наказан веднъж за същото провинение и защото от него не било поискано писмено обяснение за клипа. Не става ясно обаче дали първото наказание на Караджов отговаря на българското законодателство, имайки предвид, че то е било наложено от ръководството на ядрената централа, а не от правораздаващ орган.

Уволненият полицай не съжалява, че е публикувал видеоматериала. Той подчерта, че клипът е пуснат в социалната мрежа не срещу Пешко Караджов, а в защита на полицаите от районното управление в Козлодуй, които били подложени на непрекъснат натиск отгоре.

Бившият и нов шеф на охраната в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов е отказал коментар по темата пред Нова телевизия. Пред bTV обаче той е посочил, че е доволен от съдебното решение. По думите му той е бил записан нарочно. Караджов се казани и да търси отговорност на бившия полицейски шеф към ядрената централа Аспарух Максимов, както и на неговия подчинен Цецо Благоев.

Благоев пък обясни, че според него вина имат служители на МВР, които към момента на проверката не са предали въпросния клип, а са го прикрили. Според него ако клипът е бил приобщен, резултатите нямаше да са такива.

Премиерът Бойко Борисов, по чиято заръка Караджов беше отстранен, си спомни за случая, но отказа да го коментира. По думите му той не може да си позволи да коментира съдебно решение, защото веднага последвала реакция. Премиерът пренасочи въпроса към магистратите, споделяйки, че след делото на Волен Сидеров не коментира решения на съда.

Решението на Районния съд в Козлодуй не е окончателно и може да се обжалва.