Началникът на отдел "Физическа защита" в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов е освободен от поста си, съобщиха от Министерството на енергетиката в събота сутринта. Това стана след проверка от ведомството.

"Във връзка с разпространен видео материал премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да извърши проверка по случая с непристойно поведение на служител на АЕЦ "Козлодуй".
В рамките на вчерашния ден случаят бе проверен и след докладване на премиера, бе взето решение за отстраняване на г-н Пешко Караджов от поста началник на отдел "Физическа защита" в атомната централа", гласи съобщението на сайта на ведомството.

Ръководител на охраната в АЕЦ "Козлодуй" заплашвал и псувал полицай

Ръководител на охраната в АЕЦ "Козлодуй" заплашвал и псувал полицай

Защото хванал приятеля му да кара пиян и го прибрал

До това решение се стигна заради проявено от Караджов неприемливо поведение към служител на МВР в град Козлодуй. Действията се развиват в края на месец февруари 2017 година в рамките на служебния кабинет "Герджиков". Тогава действия по отстраняване на лицето не са били предприети.

По-късно до медиите бе разпространена информация от Весела Ванева - говорител на служебния министър на енергетиката Николай Павлов, че сигнал за непристойно поведение на Пешко Караджов не е изпращан до Министерството на енергетиката по време на служебния мандат.

"Министър Николай Павлов е получил информация за това от медиите. Непосредствено след това на оперативка със изпълнителните директори на държавните фирми в енергетиката министър Павлов е разпоредил на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев да извърши обстоятелствена проверка по случая и ако информацията се потвърди да предприеме необходимите действия за освобождаване на служителя заради неговото недопустимо поведение.
По-късно Николай Павлов е получил уверения от Иван Андреев, че са предприети необходимите действия", се казва в съобщението на говорителя на министър Павлов по време на служебния кабинет.