9-те задържани лица на Дунав мост-Русе са установени при съвместна проверка с румънските гранични власти в турски товарен автомобил. 7 от тях са турски граждани с документи, а две лица се самоопределяли като сирийски граждани.

Това обяви зам.-шефът на Гранична полиция Светослав Манолов на брифинг и разказа хронологията по случая.

Припомняме, за втори път научихме от турски медии, че сме заловили и върнали светкавично на южната ни съседка издирвани от турските власти лица "гюленисти".

Тихомълком предадохме на Турция 7 предполагаеми гюленисти
Обновена

Тихомълком предадохме на Турция 7 предполагаеми гюленисти

Разбираме за това от турските медии

По разказа на Манолов случаят е поет от Гранично полицейско управление (ГПУ)-Русе и е докладван на прокуратурата. Досъдебно производство е образувано само спрямо шофьора на тира, който е турски гражданин за това, че е превел лица през държавната граница по неустановените в закона начини. Спрямо останалите лица няма образувано досъдебно производство.

След като е изтекла заповедта на задържане, от началника на ГПУ-Русе са наложени принудителни административни мерки. Те се изразяват в това, че въпросните лица принудително са отведени до границата поради това, че не са влезли по законовия ред.

Манолов разясни, че задържаните не са поискали убежище. Затова на 15 октомври турските граждани са предадени на турските власти. Останалите двама, които са сирийски граждани, са настанени у нас в домовете на дирекция "Миграция".

За 2016 г. на Турция са предадени 72 турски граждани, а на Гърция - 194.

Манолов изтъкна, че въпросните лица не са заявили, че са привърженици на Гюлен, каквато информация се появи.

Преводач им е бил осигурен. Светослав Манолов допълни, че са им били разяснени правата, но самите турски граждани не са пожелали адвокат.

Омбудсманът Манолова не била уведомена за екстрадирането на турците

Омбудсманът Манолова не била уведомена за екстрадирането на турците

Не са били уведомени и НПО-ата

Зам.-шефът на Гранична полиция не може да отговори на въпроса дали са изпълнили ангажиментите си да уведомят омбудсмана или представител на неправителствена организация (НПО), предвид изискването такъв да присъства по време на предаването. Самият той не знае дали по време на предаването омбудсманът или представител на НПО е присъствал.

Анатоли Загоров от сектор "Реадмисия" заяви, че ако турските граждани бяха подали молба за закрила, не би следвало да бъдат извеждани.