Седем мъже, заподозрени за връзки с движението на намиращия се в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, са предадени от България на турските власти на 17 октомври. Това съобщава "Хюриет", позовавайки се на информация от новинарската агенция "Доган".

Припомняме, че Анкара обвинява Гюлен, че е организирал опита за преврат на 15 юли. 

Българските медии разбират за предаването на предполагаемите гюленисти от турските си колеги. Към момента няма информация от българските власти. 

"Гранична полиция" свиква брифинг преди обед, на който се очаква да даде информация за предаването на турските граждани. 

Мъжете са задържани в задната част на камион, докато се опитвали да избягат от България в Румъния. 

Заподозрените, сред които трима полицейски началници, един университетски преподавател, един учител и един бивш журналист били задържани от българската полиция на митнически вход в камион, който бил шофиран от турски гражданин и превозвал стоки за износ.

Заподозрените били открити скрити под стоките.

Турският шофьор на камион е арестуван по обвинения за трафик на хора.

Междувременно седемте заподозрени са били депортирани в Турция, след като са дали показания.

След като пристигнали в Турция, турската полиция установила, че за заподозрените са били издадени заповеди за арест заради множество обвинения.

Полицията ги е идентифицирала като уволнените полицейски началници Юнус Д., Абдулкадир К. и Югур С, академик Юнус Хайри от университета в Малатия, кореспондент от закрития вестник "Заман", гимназиалния учител по физика Сонер О. и Йомер. Й., който има криминални регистрации по обвинения за разпространение на наркотици.

Един от заподозрените - Сонер Й. първоначално бил освободен от съда. Мъжът обаче бил повторно задържан за връзки с движението на Гюлен на път за Истанбул на автогара в Одрин. Той е разпитан отново, арестуван и изпратен в затвор в Одрин.

След медицински прегледи, Йомер Й., Юнус Д, Абдулкадир К. и Югур С., Фетхи А. и Юнус Хаири били изпратени в районите, в които са издирвани.

Арестуваният в България турски шофьор ще бъде депортиран след излежаване на наказанието си в затвора, според българските власти.

Заподозрените преминали в България през ГКПП-Капъкуле на 12 октомври. Те опитали да преминат в Румъния на 14 октомври.

Пред БиТиВи журналистът Илхан Андай от 24rodopi.com коментира, че може би в следващите часове МВР трябва да даде информация дали гюленистите са поискали политическо убежище у нас или са мълчали.

Той допълва, че камионът е излязъл от ГКПП "Капъкуле" миналата сряда. Заподозрените са задържани в петък на излизане от България, което означава, че два дни те са пътували в пределите на страната. Андай коментира, че остава да се гадае дали задържането им е било случайно, дали е имало включена термокамера или е имало сигнал.

От своя страна кореспондентът на БГНЕС Вилдан Байрамова отбеляза, че основният проблем е, че в България тези неща не се знаят и българските медии трябва да научават от турските. До момента всички хора, които сме предали обратно на Турция, са върнати в пълно мълчание от страна на нашите власти, отбеляза Байрамова.

Тя допълни, че вчера от турската страна на пункта е имало журналисти, които са очаквали с камери предаването, а в България се мълчи.