Омбудсманът Мая Манолова не е била уведомена от МВР за експулсирането на турските граждани, заподозрени за участие в опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган.

Това е нарушение на международното право, обяви пред журналисти в Пловдив Манолова, цитирана от БиТиВи.

Припомняме, че 7 турски граждани са били предадени на турските власти по подозрение за връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. По-рано зам.-директорът на "Гранична полиция" не можа да отговори дали Манолова и неправителствените организации са били информирани за експулсирането, както е по закон. Той не знаеше и дали Манолова или представители на НПО са присъствали на предаването на турските граждани.

Тихомълком предадохме на Турция 7 предполагаеми гюленисти
Обновена

Тихомълком предадохме на Турция 7 предполагаеми гюленисти

Разбираме за това от турските медии

Манолова е недоволна, че МВР не са изпълнили законовото си задължение да я информират за експулсирането на турските граждани, за да може да осъществи наблюдение над процедурата. Не са били информирани също нито Българският Хелзинкски комитет, нито някоя друга правозащитна организация.

Мая Манолова смята, че не е било нужно турските граждани да се екстрадират веднага, въпреки че е имало издадени заповеди за това. Тя е категорична, че даден гражданин не се експулсира в съответната държава в случаи, в които има опасност от нечовешко и унизително отношение, както и от подлагане на изтезания.

Върнали сме на Турция „гюленистите“, защото не са поискали закрила у нас

Върнали сме на Турция „гюленистите“, защото не са поискали закрила у нас

Ако са поискали закрила, нямало право да ги предаваме

Омбудсманът обясни, че ако службите по миграция не могат да направят подобна преценка, решението ще трябва да бъде решено от съда.

Припомняме, че случаят с експулсирането на турския гражданин Абдуллах Бююк бе подобен.