Върховният административен съд (ВАС) окончателно постанови президентът Румен Радев да реши дали Обзор да стане самостоятелна община. Това става ясно от решение на съда, цитирано от БТА.

Петчленен състав на ВАС е потвърдил решението на тричленния състав на съда, че Министерският съвет (МС) не може да оттегли предложението си до президента да издаде указ за обособяването на Обзор като самостоятелна община. Решението е окончателно.

Според върховните магистрати е в правомощията само и единствено на държавния глава да прецени дали да утвърди или не правителственото решение и да разреши отнесения до него въпрос чрез издаване на съответния акт.

Заради фискални рискове няма да има нова община Обзор

Заради фискални рискове няма да има нова община Обзор

Няма изградена социална и техническа инфраструктура

От ВАС отбелязват, че президентът не е осъществил правомощията си по Конституция относно предложението на МС в продължение на две години, но въпреки това върховните съдии не виждат в случая да е формиран мълчалив отказ. Румен Радев не е бил обвързан нито със срок за издаване на указ, нито с неговото съдържание, независимо от становището на Министерския съвет, посочват от съда.

През декември 2023 г. първоинстанционният тричленен състав на ВАС прие, че Министерският съвет не може да оттегли предложението си до президента да издаде указ за обособяването на Обзор като самостоятелна община. Съдът обяви решението на кабинета за оттегляне за нищожно. Тогава от съда посочиха тогава, че МС не може да отмени акта си в разглеждания случай нито служебно, нито по искане на заинтересована страна.

Делото пред ВАС е образувано по жалба на кмета на Обзор и граждани срещу решението на правителството от 27 април 2023 г., с което се оттегля предложението до президента да издаде указ за утвърждаване на границите и административния център на създадената нова община с административен център град Обзор, като се отменя решението на МС от 2021 г. за административно-териториална промяна за отделяне на населени места от община Несебър и обособяване на Обзор като самостоятелна община. Преди това, през 2021 г. в Обзор и 6 села гласуваха на референдум за отделяне от община Несебър.