Върховният административен съд остави без разглеждане жалба срещу заповедта със забраната на строителство върху пясъчните дюни на Каваците. За решението съобщиха от ВАС, като посочват, че жалбата е от физическо лице и е срещу заповед № РД-644 от 22.06.2021 г. на министъра на околната среда и водите.

Напрежение на "Каваци" заради незаконни постройки

Напрежение на "Каваци" заради незаконни постройки

Собствениците на каравани твърдят, че не са били уведомени за събарянето

Върховните магистрати приемат, че оспорената заповед на министъра на околната среда и водите от 22 юни 2021 г. е подготвителен документ и не подлежи на оспорване. Това е и причината жалбата срещу нея да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото - прекратено.

От ВАС посочват, че проверка на този подготвителен по своя характер акт ще бъде извършена при оспорване на финализиращия производството нов административен акт, респектвивно - отказът за издаването му.

При осъществяване на проверка на законосъобразността, ще бъде извършена и проверка на нейната законосъобразност. Тогава и в случай, че правата и интересите на жалбоподателя като заинтересовано лице в административното производство бъдат засегнати, той има гарантираната възможност за оспорване на крайния административен акт.

Определението на ВАС от днес може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

Три министерства подхващат незаконните строежи на плажовете "Смокиня" и "Каваци"

Три министерства подхващат незаконните строежи на плажовете "Смокиня" и "Каваци"

Прокуратурата очаква доклад по казуса до 23 юли