Върховният административен съд отхвърли жалба на групата на ДПС около Ахмед Доган срещу съответните решения за групата на Делян Пеевски. Че това е последната такава жалба срещу решение на ЦИК стана ясно от думите на говорителя на Комисията Росица Матева на днешния редовен брифинг. ВАС отказва да разглежда жалбата с мотив, че не е работа на съдиите да разрушават спорове между партийни лидери, с еднаква власт и отговорности, както е според устава. Решенията пък на ЦИК се опират също на подобен мотив - че в жалбите и контражалбите не могат да се ориентират каква е волята на ДПС.

Решението на ВАС от днес е нова и поредна победа за председателя на партията Делян Пеевски, чиято коалиция "ДПС-Ново начало" единствена ще участва във вота с марката ДПС и то след решение отново на съда, който пък се позова на реда на пускане на заявките за регистрация и зачете е-подаването на такава от ДПС на Делян Пеевски в първите минути на първия ден от срока на регистрация.

Днешното решение е по жалбата срещу регистрацията на "ДПС - Ново начало" за вота по нареждане на върховните съдии. За тази жалба ВАС отсъжда, че тя е недопустима, тъй като цели отмяната на акт на съда, който не може да бъде оспорван. Магистратите отказват да се занимават отново с въпроса за регистрацията на "ДПС-Ново начало", като изтъкват, че по този въпрос вече има решение на ВАС.

Решенията по тези административни дела са окончателни.

ВАС откъсна марката ДПС от Доган за изборите

ВАС откъсна марката ДПС от Доган за изборите

Върховният административен съд отхвърли жалбата на формацията срещу отказа на ЦИК