Тричленката на Върховния административен съд (ВАС) отхвърлиха искането на БАБХ за тълкуване на определението за възстановяване на товарно-разтоварна дейност на "Евролаб 2011" на граничния пункт "Капитан Андреево", съобщиха от съда.

Определението на ВАС е окончателно

Държавата изненадана, че съдът връща Евролаб на границата

Държавата изненадана, че съдът връща Евролаб на границата

Христанов не е оптимист, че третият мандат ще се реализира

Определението е влязло в сила от 19 юли 2022 г. и е свързано с товаро-разтоварната дейност на ГКПП "Капитан Андреево".

Искането по делото постъпи във ВАС в понеделник, 25 юли. То е за тълкуване на съдебния акт, с който ВАС определи незабавно и безусловно да бъдат прекратени действията на органи и длъжностни лица на БАБХ, изразяващи се в недопускане на служители на "Евролаб 2011" ЕООД да извършват товаро-разтоварна дейност на граничния пункт и да изпълняват функциите си на оператор по смисъла на Регламент 2017/625 на Европейския парламент и Съвета от 15 март 2017 г.

Съдът върна Евролаб 2011 в ГКПП "Капитан Андреево"
Обновена

Съдът върна Евролаб 2011 в ГКПП "Капитан Андреево"

Това се налага заради незаконосъобразни действия на БАБХ

Предмет на обжалването е действията на администрацията на БАБХ и тяхната основателност. Извън този предмет са притежаваните от "Евролаб 2011" ЕООД права и техния обем. Съдът е разпоредил да бъдат прекратени единствено неоснователни действия на органи и длъжностни лица на БАБХ, с които се препятства дейността на дружеството като оператор по товаро-разтоварна дейност по смисъла на Регламент 2017/625 на Европейския парламент и Съвета от 15 март 2017 г.

Операторите са задължени да предоставят на служителите на контролните органи достъп до животните и стоките на вносителите, които са под техен контрол, което включва товаро-разтоварна дейност. БАБХ не може сама да предоставя стоката пред себе си, се казва в решението.

Зам.-министърът на земеделието сигнализира ГДБОП за нарушения на "Капитан Андреево"

Зам.-министърът на земеделието сигнализира ГДБОП за нарушения на "Капитан Андреево"

Иван Христанов внесе папка с документи за извършени нарушения през последните 10 години

Върховните магистрати приемат, че е ясно, че БАБХ трябва да допусне служители на "Евролаб 2011" ЕООД да извършват дейността си на оператор по товарене и разтоварване по смисъла на еврорегламента.

В искането до съда БАБХ моли и за тълкуване относно това как определението на ВАС трябва да се прилага спрямо останалите оператори на ГКПП "Капитан Андреево", които към 20 май т. г. са общо 20 дружества. Върховните магистрати са категорични, че определението от 19 юли не засяга правата и задълженията на товаро-разтоварна дейност на ГКПП "Капитан Андреево". С този мотив те отхвърлят искането като неоснователно, защото съдът няма правомощия да дава указания по изпълнението на влязъл в сила съдебен акт. 

Записът за "папката за 100 хил." част със сигнала за лабораторията на "Капитан Андреево"

Записът за "папката за 100 хил." част със сигнала за лабораторията на "Капитан Андреево"

Директорът на БАБХ Христо Даскалов