Тричленен състав на Върховния административен съд - ВАС отмени промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от Министерски съвет. Административно дело бе образувано по жалби на две физически лица, на "ВВФ Световен фонд за дивата природа, Дунавско - Карпатска програма България" и на Асоциация на парковете в България.

Според върховните съдии при издаване на обжалвания административен акт са нарушени разпоредби на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и не са извършени екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда, каквото е изискването за планове, програми и инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии или техни изменения или разширения, при чието осъществяване са възможни значителни въздействия върху околната среда.

ВАС реши, че планът за Пирин трябва да мине екооценка

ВАС реши, че планът за Пирин трябва да мине екооценка

Решението на Димов е противозаконно

Тричленният състав смята също, че административният акт не съответства на основната цел на Закона за защитените територии, а именно: опазването и съхраняването на защитените територии като национално и общочовешко богатство и достояние и като специална форма на опазване на родната природа, способстващи за развитието на културата и науката и за благополучието на обществото.

Изрично е предвидено, че опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях. Решението на тричленния състав на ВАС подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

65,79 хектара от парк "Пирин" над концесията ползвал "Юлен"
Обновена

65,79 хектара от парк "Пирин" над концесията ползвал "Юлен"

Повече от осем години Министерски съвет е бил наясно, коментира Румяна Арнаудова