Тричленен състав на Върховния административен съд е потвърдил уволнението на съдия Румяна Ченалова, съобщи "24 Часа".

Предстои да бъдат оповестени мотивите за решението, след като бъдат заличени лични данни. 

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано

Срещу нея имаше три предложения за дисциплинарно уволнение, обединени в едно производство. 

Припомняме, че преди дни делото срещу Ченалова бе отложено за февруари. То вече бе прекратено два пъти и върнато веднъж. 

Отложиха за февруари делото срещу Румяна Ченалова

Отложиха за февруари делото срещу Румяна Ченалова

Тя няма интерес и желание да се проточва във времето разглеждането на делото и е подготвена с всички доводи

Не е предявено ново обвинение, а има малки допълнения за позицията на прокуратурата, която според Ченалова не си е свършила работата, коментира тя след заседание на специализирания съд.

Въпреки че нито защитата, нито спецпрокуратурата имат против процесът да продължи, съдиите отложиха заседанието. Самата Ченалова счита, че обвинението е абсолютно неясно и правото на защита е нарушено, което не е само нейно мнение и не е случайно.

Тя коментира, че лично няма интерес и желание да се проточва във времето разглеждането на делото, подготвена е с всички доводи, които ще изложи февруари. Не е имало според нея пречка, но съдията така е преценил.

Припомняме, името на съдия Ченалова стана известно след изказването на бившия френски посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, който се възмути от опит за кражба на клон на френско дружество чрез съдебната система. Кабан заяви, че и в съда у нас "има гнили ябълки".

Последва серия от скандали със съдии от СГС, включително и с шефката на институцията, като името на съдия Ченалова (или по-точно нейният глас) изтече в прословутите записи, станали известни като "Яневагейт".

Шефът на СГС Владимира Янева бе отстранена от длъжност и съдена за издаване на разрешения неправомерно на СРС-та. Самата прокуратурата обаче прекрати разследването по скандала, както направи и по-късно и ВСС.

Съдия Румяна Ченалова също бе дисциплинарно уволнена и й бе повдигнато въпросното обвинение, което касае работата й в Търговското отделение на СГС. Ченалова е била съдия по редица известни дела - от аферата "Сапард", до убийството пред дискотека "Соло" в София, мегаделото "Октопод" срещу бившата барета Алексей Петров, както и в делата по финансовите спорове между банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски.