Петчленен състав на ВАС отмени решението си от 21 септември, с което бе постановено спиране действието на Лекарствения списък на НЗОК (Реимбурсен списък).

Това определение е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщават от пресцентъра на съда.

Според съдебния състав, в подадената срещу Реимбурсния списък жалба се сочат бланкетни основания за незаконосъобразността му в неговата цялост.

Същевременно като конкретен порок се визира изключването на лекарствените продукти Fluticasone propionate (Flixotidetm), инхалаторен кортикостероид, с който могат да се лекуват деца с астма между една и четиригодишна възраст и единствения дългодействащ бронхоразширител от групата на бета2агонистите - Salmeterol xinafoate (Sereventtm).

Изтъква се, че включените като техни заместители лекарствени продукти не дават необходимото алтернативно лечение като ефективност и показания. Затова и в мотивите на Определение №9089/21.09.2006 г. съдът е приел, че изключените лекарствени продукти са жизнено важни за боледуващите от астма.

С отмененото днес определение от 21 септември е разпоредено спиране на Лекарствения списък на НЗОК.
Това обаче осуетява действията по реимбурсиране на всички лекарствени продукти.

Петчленният състав на ВАС приема, че ако се спре действието на Реимбурсния списък се поставят в опасност животът и здравето на всички здравноосигурени лица, както и нормалното функциониране на здравното осигуряване като дейност по управление на набраните средства и тяхното разходване за заплащане на здравни дейности и гарантирания от държавата достъп до медицинска помощ и лекарствени продукти.

Ето защо искането на жалбоподателя за спиране действието на списъка трябва да бъде отхвърлено като неоснователно.