Подкрепям правото на протест и съм съгласен, че това е ниско заплащане, но за да се повиши, трябва да има възможност за увеличение на средствата в бюджета, което се надявам да намерим.

Това заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов по повод днешния полицейски протест срещу ниското заплащане за извънреден труд, който съвпада с честването на 140-годишнината от създаването на МВР. Министърът участва в официална церемония с полагане на Венци пред Паметника на Незнайния воин. 

Младен Маринов: Граничните пунктове не отговарят на потребностите на хората

Младен Маринов: Граничните пунктове не отговарят на потребностите на хората

По-добре платени нощни дежурства може да има с бюджета за 2020 г.

Проблемите в министерството трябва да се решават комплексно по думите му. Кадрите и обновяването със съвременна техника Маринов посочи като основни. Младото поколение и тяхната адаптация към дисциплината се оказва слабо място за развитието на системата на МВР.

В момента парите са по-необходими за здравеопазване и за училищата, каза силовият министър. Има основание за протест, но конкретните параметри трябва да се съобразят с възможностите, категоричен беше той. 

Маринов за по-скъпия нощен труд на МВР: Воля има, но трябват средства

Маринов за по-скъпия нощен труд на МВР: Воля има, но трябват средства

Извънредният труд бил неизбежен

В последните години се повишиха заплатите с 30%, допълни той. Не бих допуснал полагането на извънреден труд да не се заплаща, посочи Младенов, но и няма да толерира полагането на извънреден труд като форма на допълнително възнаграждение.

В момента в системата на МВР работят над 47 500 служители. За всички тях думата "празник" има различно значение, тъй като полицаите тогава винаги са на работа, каза Маринов. Той ги призова да бъдат горди, че са част от системата на МВР като пазители на реда. 

И полицаите са готови за протест

И полицаите са готови за протест

Няма да получат обещаното увеличение на парите за нощен труд

Проблемът с кадрите в МВР се дължи на динамични промени в обществото, смята Маринов. По думите му, на конкурси се явяват повече хора от преди.