Капацитетът на граничните пунктове не отговаря на потребностите на хората. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов пред БНР в деня, когато българската полиция отбелязва 140 г. от създаването си.

Повод за думите му са километричните опашки по граничните пунктове, най-вече с Гърция

МВР: За Гърция изберете друго ГКПП, не "Кулата"
Обновена

МВР: За Гърция изберете друго ГКПП, не "Кулата"

Има повишение на бежанския натиск в сравнение с 2018 година, заяви Ивайло Иванов

"Създадохме организация до известна степен да облекчим контрола по отношение на граждани на европейски страни. Беше изведен и проблемът, когато пътуват малолетни и непълнолетни деца и не се придружават от двамата родители. Предприели сме съответните мерки, надявам се сега да е по-облекчено, но самият капацитет на граничните пунктове не отговаря на потребностите на хората", заяви Маринов.

Пореден ден със задръстване в посока Гърция на ГКПП "Кулата"

Пореден ден със задръстване в посока Гърция на ГКПП "Кулата"

Пътуващи коментират, че трябва да тръгнат в 3 часа през нощта от Благоевград

Той се оправда, че това не е решение само на България. Знаете случая с румънската граница в Русе - от наша страна, ние направихме инфраструктурата, но румънската страна още не е направила.

Нашите действия решават проблема на Румъния, а ние чакаме Румъния да направи тяхната инфраструктура, за да реши нашия проблем с опашките, оправда се вътрешният министър.

На границата с Гърция контролът се извършва на една линия и това увеличава с 50% пропускливостта, но въпреки това има опашки.

"Разбрали сме се с гръцките колеги те да повишат тяхната пропускливост, така че да използваме максимума. Определил съм и са изготвени допълнителни мобилни устройства, които да проверяват автобусите", изтъкна Маринов.

Въпреки тези мерки, които се очаква да облекчат преминаването, трябва да се мисли стратегически, каза той. "Евентуално, когато България влезе в Шенген, поне с вътрешните граници - шенгенските, този проблем може би ще отпадне", заяви Маринов. 

Вътрешният министър подкрепя протестите на полицаите

Вътрешният министър подкрепя протестите на полицаите

В момента парите са по-необходими за здравеопазване и за училищата, смята Маринов

За задръстванията по магистралите в страната министърът изтъкна, че по пътищата ще има засилено присъствие на органите на реда. По думите му се очаква пикът на придвижване от Западна Европа към Турция да е юли месец. 

Километрично задръстване на "Тракия"

Километрично задръстване на "Тракия"

Хората от София се отправят към морето

За искането на полицаите един час нощен труд да им се заплаща по 2,5 лв. вместо както е до сега - по 0.25 лв., Маринов обясни, че смисълът на работата им е процесът да е непрекъсваем.

"Нощен труд се налага да се полага и ще се полага! Надявам се да се обсъди проблемът, да се намери финансиране, така че да отговори на реалните потребности!", каза Маринов. 

"Подкрепям колегите в техните искания, но всичко е въпрос на финансови възможности", обясни вътрешният министър. По думите му решение може да се мисли с бюджета догодина. Тогава ще се мисли и обещаното увеличение на заплатите. "В рамките на 2 - 2,5 години няколко пъти е имало увеличение на заплатите", изтъкна Маринов.

"Разглеждам нощния труд като по-специфична дейност и правя всичко възможно да постигнем съгласие по отношение на размера и, естествено, това да се даде в перспектива в бъдеще". 

Ниското заплащане на нощния труд - заплаха за националната сигурност

Ниското заплащане на нощния труд - заплаха за националната сигурност

МВР готвят протест на празника си

Относно случаите, при които полицаи уронват престижа на ведомството, Маринов обеща да е безкомпромисен.

Припомняме, на 29 юли бе уволнен шефа на 6-то РПУ в София заради хулиганстване в заведение.

"Заставам зад всеки служител, който се изпълнява съвестно задълженията, но не е достатъчно само в работата да е съвестен", каза Маринов.

По думите му полицейският служител е такъв и след работното си време и за това трябва да е за пример. "С началника на 6-о районно сме работили, добър професионалист е, компетентен, теоретично и практически подготвен, но, за съжаление, в определени ситуации, това поведение няма как да бъде толерирано", каза Маринов.

Относно разследването срещу четирима служители на КАТ-Казанлък Маринов каза, че ако сигналите се потвърдят, ще се действа безкомпромисно. Всичко се докладва в прокуратурата. Под неин надзор се извършват и действията.