Полагането на нощен труд в България е в неприемливи размери и количества, а като цяло той е изключително вреден.

Това заяви на пресконференция президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Нощният труд се плаща в размер на 25 стотинки на час от 2007 година.

Средната работна заплата тогава е била 400 лева, изтъкна Манолов. У нас около 400 000 души упражняват нощен труд. Особено вреден е за ендокринни и репродуктивни заболявания, както и сърдечно-съдовите.

Когато говорим за национална сигурност, обществен ред и здравеопазване, нощният труд трябва да бъде справедливо заплатен, настоява президентът на КТ "Подкрепа".

От КТ "Подкрепа" искат по-високо заплащане на нощния труд

От КТ "Подкрепа" искат по-високо заплащане на нощния труд

Да се заплаща по 0,5% от минималната работна заплата

С това искане на протест на 5 юли пред сградата на Министерския съвет излиза Синдикалната организация на служителите на МВР.

"Държавата някак се опитва да получава безплатна сигурност", подчерта зам. - председателят на федерацията Илия Кузманов. По думите му с тези действия тя подлага на риск собствените си граждани. Протестите целят да се даде тласък на конструктивния диалог, като не се стига до ескалации.

Кузманов е на мнение, че трябва да се гони размер на национална ставка. Според стенограмата на Съвета за национално партньорство Конституцията на Република България не важала за полицията, а Кузманов изтъкна и становище, според което часовете положен труд след работно време в делнични дни, не се зачитали като извънреден труд за служителите на реда.

И полицаите са готови за протест

И полицаите са готови за протест

Няма да получат обещаното увеличение на парите за нощен труд

Според Димитър Манолов доплащането на труда трябва да бъде като част от минималната работна заплата и да бъде еднаква за всички. Друг вариант, предложен от конфедерацията, би бил доплащането от 25 стотинки да бъде увеличено на 1 лев.

В системата на затворите трудът също е сложен, а заплащането не стимулира хора, които да започнат работа в охраната на местата за лишаване от свобода.

Около 2000 души липсват в системата на затворите. В момента те работят на санитарния минимум по думите на синдикалния лидер Маринела Георгиева. Един надзирател охранява около 100 затворници.

Георгиева посочи, че в някои случаи охранителите полагат извънреден труд безплатно просто защото не могат да откажат.

25 стотинки на час е твърде неприемлива сума за този извънреден труд, оплакаха се и от Български лекарски съюз. Тези, от които зависи цената на нощния труд, недостатъчно сериозно и отговорно се отнасят към този въпрос, критикуват лекари.

400 000 българи системно работят нощем

400 000 българи системно работят нощем

КТ "Подкрепа" иска увеличение на заплащането за час нощен труд