Директорът на полицията в Пловдив старши комисар Васил Костадинов е отстранен от поста си. Това стана със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който вчера поиска оставката на Костадинов и началника на РУ-Стамболийски Ангел Керпиев.

Все пак Костадинов не напуска системата на МВР, а е преназначен към Звеното за подпомагане на министъра на вътрешните работи. Това съобщиха от пресцентъра на полицията, предаде БНР.

Рокадата идва на фона на днешния отказ на Костадинов да напусне поста си, като заяви, че е "назначен по закон, в който "оставка" не съществува като понятие, а имало други форми".

Припомняме, че повод за исканите оставки бе създалото се напрежение във връзка с действията на полицията след убийството на 24-годишния Димитър Малинов в Цалапица. Потенциалният убиец успя да напусне страната, поради което прокуратурата го привлече задочно като обвиняем. Издадена е Европейска заповед за арест на 30-годишния Р.И.Б.

Именно поради тази причина хората в селото обвиниха полицията в мудно разследване и че е започнала твърде късно реални действия по издирването на Димитър, като по този начин органите на реда са допуснали предполагаемият убиец да напусне страната три дни след извършване на престъплението.

По-късно Окръжна прокуратура-Пловдив установи и задържа братя близнаци, които се смята, че са укрили тялото на жертвата, като единият е превозил трупа, а другият, с помощта на кирка, мотика и лопата, е закопал тялото на жертвата. Двамата обаче нямали касателство със самото убийство.

Трагедията предизвика множество протести през последните дни в Цалапица. Местни жители и близки на Димитър излязоха с искане за постоянен арест за виновните и справедлив процес.

Съдът остави в ареста близнаците, помагали на убиеца на Димитър Малинов от Цалапица

Съдът остави в ареста близнаците, помагали на убиеца на Димитър Малинов от Цалапица

Близки и приятели на починалия се събраха на протест пред Съдебната палата в Пловдив