Окръжна прокуратура-Пловдив установи двама мъже, помогнали на убиеца на Димитър Малинов от село Цалапица.

Припомняме, че държавното обвинение вече наблюдава досъдебно производство, по което като обвиняем е привлечен Р.Б., на 30 години, за това, че на 20 юли 2023 г. умишлено е умъртвил 24-годишния Димитър, като убийството е извършено с особена жестокост - престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3, вр. чл. 115 от Наказателния кодекс.

Вследствие на извършените множество процесуално-следствени действия са били установени двама мъже, които са помогнали на Р.Б., без да са се споразумели с него предварително.

Установено е, че малко след извършване на убийството двете лица са извършили действия по укриване на трупа. Предвид това с постановление от 31 юли 2023 г. Окръжна прокуратура-Пловдив е разделила материали в друго досъдебно производство за извършено престъпление - лично укривателство, което е било изпратено по компетентност на Районна прокуратура-Пловдив.

По делото в спешен порядък се извършват активни действия по разследването с цел в максимално кратък срок да бъде установена фактологията по случая.

Окръжният прокурор Ваня Христева съобщи, че за установяването на обвиняемия Р.Б. е била изготвена европейска заповед за арест и същата е изпратена за изпълнение на компетентните власти. Действията по разследването продължават.

По-късно след брифинг на прокуратурата в Пловдив стана ясно, че двамата мъже вече са задържани. Оказва се, те са братя близнаци на по 19 години. Те са укрили тялото на жертвата, като единият е превозил трупа, а другият, с помощта на кирка, мотика и лопата, е закопал трупа. Двамата помогнали на предполагаемия извършител и да се прибере до дома си.

Към момента братята са задържани за срок до 24 часа, като предстои мярката им по задържане да бъде увеличена на 72 часа.

От прокуратурата подчертават, че младежите не са съучастници в убийството, а само са заровили трупа- след извършване на убийството и без предварителна уговорка. Направили са опит да се укрият, но неуспешно.

Ако бъдат признати за виновни, ги очаква до 5 години лишаване от свобода.

Протест в Цалапица след убийството на Димитър Малинов

Протест в Цалапица след убийството на Димитър Малинов

Местни жители твърдят, че има и други замесени в престъплението, освен издирвания мъж