Районна прокуратура - Варна даде на съд 44-годишен мъж, обвинен за това, че противозаконно е присвоил пари - собственост на малолетно момиче, които той владеел, докато помагал за набиране на средства за лечението на детето, съобщиха от Пресслужбата на Апелативна прокуратура Варна.

В средата на месец март 2021 г., обвиняемият Я.Г. видял публикация в социална мрежа за болно дете, което се нуждае от спешно лечение в чужбина. За момичето се грижела неговата самотна майка, която не разполагала с възможности да осигури необходимото лечение.

Мъжът пожелал да помогне, като преведе парична сума на детето и поискал адрес за изпращане, след което продължил да комуникира с майката. Той започнал да се интересува за здравето на малкото момиченце. Запознал се чрез интернет и с бабата на детето, която живеела в чужбина.

Обвиняемият дори се информирал детайлно за медицинска документация за заболяванията на детето, тъй като проявявал искрено желание да помогне на семейството.

Я.Г. се занимавал с фолклорно изкуство и решил да организира благотворителен концерт за детето, чрез който да се съберат повече пари за неговото лечение. Заел се с организацията на събитието, което било насрочено за края на май месец. Получавал подкрепа, съдействие и благодарност от роднините на момичето. Бабата на детето му съдействала и с пари за покриването на определени организационни плащания.

От самият концерт били събрани приходи в размер на 6190,40 лева - сума, която Я.Г. следвало да преведе по сметката на детето, за да бъде използвана за лечението му. В началото на месец юни, обвиняемият в присъствието на свидетели - участник в благотворителния концерт и телевизионен екип, превел по дарителска банкова сметка парична сума в размер на 3810,00 лева, като остатъка от 2372,02 лева не били преведени.

В периода на познанството си с близките на болното дете, 43-годишният тогава мъж взел четири заема от фирма за бързи кредити. Тъй като го притискали сроковете по погасяване заемите, натрупвали се и лихви към главницата, обвиняемият на неустановена дата в седмицата след като приключил благотворителния концерт, решил да задържи за себе си и да се разпореди с част от събраната дарителска сума, а именно сума в размер на 2372,02 лева. С парите той покрил свои битови разходи, както и погасил част от потребителските си кредити.

Предстои делото срещу Я.Г. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да бъде осъден с "лишаване от свобода" засрок от една до шест години.

Задържаха измамник, събирал дарения чрез фалшив профил в социалните мрежи

Задържаха измамник, събирал дарения чрез фалшив профил в социалните мрежи

Чрез фалшива кампания за тежко болно дете събрал над 5000 лева