35-годишен австралиец е задържан за изготвяне на порнографски материали и за блудство във Варна, съобщиха от Областната полиция, цитирани от БНР.

Джозеф Лий Смит дошъл в България в началото на месеца и два дни по-късно започнал да прави порнографските материали. Блудствал е с четири момчета.

Варненският окръжен съд определи първоначална мярка за неотклонение "задържане под стража" на австралиеца.

Той е обвиняем по досъдебно производство на ОДМВР във Варна затова, че създал порнографски материали, снимки и видеозаписи, като за целта блудствал с 4 малолетни лица от Варна.

Престъплението е тежко по смисъла на закона, който предвижда наказание до 6 години "лишаване от свобода" и глоба до 8000 лв.

Роденият в Канбера медик е влязъл в България на 2 ноември, но това не е първата му визита в морската столица. В наетата от него квартира в центъра на града той е пребивавал и в разгара на лятото - през август, когато отново са му "гостували" момченца от ромската махала.

Задържан е при полицейска акция на 7 ноември, като част от децата, с които е блудствал са били в квартирата. При обиска са иззети видеокамера, фотоапарат, дискове, медикаменти, секс стимуланти и секс атрибути. Децата, с които австралиецът е блудствал са дали показания пред съдия.

Днес съдът прецени събраните до настоящия момент гласни, писмени доказателства и материали, които обосновават по безспорен начин предположението, че Джозеф Лий е автор на престъпленията, за които се разследва.
Чужденецът е в България с туристическа виза и това обстоятелство води съда до извода, че ако е на свобода Смит може да се укрие от разследващите.

ВОС определи най-тежката процесуална мярка за неотклонение спрямо Джозеф Лий Смит и му даде възможност да обжалва днешното определение пред Варненския апелативен съд на 18 ноември от 11.00 часа.