Възобновяваме разследването за потъването на „Хера". Това обяви на съвместна пресконференция с главния прокурор Сотир Цацаров премиерът Марин Райков.

Той припомни, че на 13 февруари 2004 г. на входа на Босфора потъна корабът, на чиито борд имаше 17 български моряци. При скорошното си посещение във Варна Райков се срещнал с бащата на един от загиналите моряци и му обещал повторно разследване. „България не забравя своите", каза още Марин Райков. Той припомни, че делото е прекратено през 2010 г.

При разследването преди години са извадени телата на трима български моряци, а в хода на цялото предишно разследването са направени 9 международни поръчки.

Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че тогава разследващите са проверявали всички възможни версии, като евентуална причина за потъването на кораба. От думите му стана ясно, че разследването е проверявало дали "Хера" се в блъснала в подводница или с друг кораб. Нито една от тези версии не е потвърдена, поясни Сотир Цацаров.

Сега корабът се намира на 74 м дълбочина. Един от вариантите на разследването е български кораб на Военноморските сили да се гмурне и да разследва потъването, но турската страна е отказала. На 13 юли 2010 сме контактували  с Турция за последно по случая. Разследването от българските власти е възобновено на 26 април 2013 г.