Партия "Възраждане" дава на прокуратурата сделката за придобиване на нови изтребители F-16 от САЩ, сключена от последния кабинет на Борисов. Това обяви на брифинг в кулоарите на Народното събрание депутатът от партията на Костадин Костадинов Николай Дренчев.

"Искам да фокусирам вашето внимание върху една колосална сума от 1,256 млн. долара. Сума, достатъчна за изграждане на детски болници във всеки областен град. Сума, с която можем да построим стотици училища, да излекуваме всички деца в България и въобще да решим огромно количество проблеми. Тази сума през 2019 година е договорено да бъде дадена за самолети F-16", каза народният представител.

Какъв е казусът според него? Макар и да били платени в аванс, самолети реално няма. Дори и договорите, смята Дренчев, не били реални.

"За да бъде сключен един договор, трябва да има предмет на договора, цена и срок. А такива не са фиксирани в документите, които са подписани. Тази астрономическа сума я няма в нашия бюджет, а в същото време нашата армия страда от огромни дефицити", подчерта той.

Кабинетът одобри 100 000 лв. за инфраструктурата на F-16

Кабинетът одобри 100 000 лв. за инфраструктурата на F-16

Те са част от предвидените до 2022 г. 300 000 хил. лв.

След като се ровил в документите, макар и те бидейки засекретени, Дренчев достигнал до "обосновани предположения, че е извършена злоупотреба с обществен ресурс". Давало се и възможност на САЩ сами да преценяват каква да бъде цената и кога да доставят договорените самолети, смята депутатът.

А какво е бъдещето на родните ВВС според "Възраждане" - трябвало да има обновяване на самолетите, но същевременно не е "мисия невъзможна" ремонтът на съветските ни МиГ-ове.

"Има възможности през български фирми, които са оторизирани, които обслужват и ремонтират и американска техника, всъщност съветска, придобита от САЩ и ремонтирана в български заводи. Това е една схема, която е възможна. Г-жа Нинова много добре я познава и работи с нея", заяви Николай Дренчев.