Премиерът Бойко Борисов е разпоредил Министерството на правосъдието да започне процедурата за разкриване на 200 нови щатни бройки в ГД Охрана и Главна дирекция Изпълнение на наказанията.

Това съобщи правосъдният министър Данаил Кирилов във връзка с протеста на надзирателите.

Смятам, че с това разпореждане на министър-председателя синдикатите в този бранш ще получат удовлетворение на всички техни искания, подчерта той. Исканията им за увеличение на заплатите е удовлетворено с повишението на възнагражденията с 10%. Парите за щатните бройки ще дойдат от вътрешна икономия в повереното му ведомство.

Надзирателите негодуват, че са ги забравили в Бюджет 2020

Надзирателите негодуват, че са ги забравили в Бюджет 2020

Настояват да бъдат отпуснати средства за допълнителни 200 щатни служители

Следващата година правосъдното ведомство ще разполага с 26 милиона лева повече. 200 нови щатни бройки ще струват 7 милиона лева. Протестът бил повод за разкриването на новите щатове, стана ясно от думите му. Имаме непрекъснат добросъвестен диалог със синдикатите, посочи още Данаил Кирилов.

Иначе синдикатите, по мнението му, имали основание за претенции. Въпросът бил до каква степен те могат да бъдат изпълнени. В двете дирекции дефицитът на кадри е 1600 бройки, а спешният дефицит е около 676 бройки.

Иначе Кирилов застава зад предложения от МС бюджет на съдебната власт. Разбирал и основанията за исканията на ВСС. Имало възможност за оптимизация на структурите на съдебната система.

Надзирателите в затворите обявиха готовност за протест

Надзирателите в затворите обявиха готовност за протест

Решението било взето след среща с ръководството на правосъдното ведомство