Днес е пристигнала комисията, натоварена от палестинския президент Махмуд Аббас да проучи обстоятелствата, свързани със смъртта на Омар Зайед, съобщават от палестинското посолство.

Комисията се ръководи от Тайсир Фарахат, който е зам.-министър на външните работи на Държавата Палестина.

Припомняме, Омар Зайед почина в двора на палестинското посолство в София на 26 февруари вследствие на упражнено насилие. Той е бил издирван от Израел за доизтърпяване на наложена присъда доживотен затвор.

Според палестинския посланик у нас Зайед е бил убит от Израел

„Омар е един от палестинските борци, от борците на палестинския народ, който е водил съпротива срещу израелската окупация и е изпълнил своя дълг към земята и народа си”, коментира непосредствено след убийството посланикът.

По думите му, убийството е резултат на това, че израелската окупация е продължавала да преследва Омар Зайед.

Зайед е имал разрешение за пребиваване у нас от 2012 година. През 2015 г. обаче сме получили молба за екстрадирането му. От момента, в който съдът е разрешил това, той е изчезнал и е бил издирван.

Зайед е бил осъден през 1986 г. заедно с други лица за убийството на израелски военен. Той е излежал част от присъдата, но след няколко години от влизането му в затвора попаднал в болница за лечение, откъдето избягал.