Няма напредък по делата с противодействието на корупцията. Те остават в рамките на стандартно ниво.

Това отчете по време на семинар в Цигов чарк главният прокурор Борис Велчев, цитиран от БНР. Семинарът е по повод Европейския доклад от юли за оправдателните присъди.

За сметка на това има съществен напредък по разследванията, свързани с организираната престъпност, еврофондовете, фалшивите пари, наркотиците и прането на пари.

Хората, които генерират престъпност и имат по няколко дела, са в регистър и са на вниманието на ръководителите на прокуратурите в цялата страна.

Исканията за СРС-та са намалели, каза главният прокурор. Пилотно в две апелативни прокуратури се води регистър на използваните на специални разузнавателни средства, посочи Борис Велчев.

Ще се работи по инструкция, в която да са заложени правата на жертвите. Иска ни се работата в това направление да бъде изведена като един от приоритетите, заяви още главният прокурор. Идеята е жертвата да вижда в прокурора своя адвокат.

Изпълнението на препоръките от докладите на ЕК не е кампанийна задача, съобщи от своя страна председателят на ВКС Лазар Груев, цитиран от bTV. Дължим на обществото по-ясна и по-точно информация. В периода 2010-2011 година 550 души са предадени на съд, осъдени са 250, посочи Груев. Искаме безпристрастен и обективен мониторинг, допълни той.

Усилията ни ще бъдат насочени за непрекъснато повишаване квалификацията на съдиите, включително със специфични обучения, от една страна, и от друга - развитие на тълкувателната дейност на ВКС и уеднаквяване на съдебната практика. Целта е една - предвидимо правосъдие, посочи председателят на ВКС.

Оправдателните присъди са белег на всяко демократично общество, те са белег на правораздаването. Мен не смущава препоръката на ЕК, председателят на ВКС да прави анализ на влезлите в сила оправдателни присъди, каза още Груев. И сега в прокуратурата има механизъм за анализ на оправдателните присъди, посочи Борис Велчев.

Оправдателната присъда не е успех и причините за това трябва да бъдат анализирани. Може да се окаже обаче, че тя не е по вина на прокурора, ако се появят нови свидетели, такива с променени показания. В този случай това е част от демократичната система в страната, която трябва да бъде приета, посочи главният прокурор. Мисля, че не е достатъчно два пъти годишно да се срещна за по час и половина с експертите от ЕК и да ги запозная със свършеното, допълни той.