Според главния прокурор Борис Велчев мерките срещу отвличания трябва така да бъдат написани, че да гарантират по-високо успеваемост в разкриването на тези престъпления и по-висока превенция.

„Ако заложим само на строгостта на мерките без да сме създали организационните предпоставки за тяхното прилагане няма да уплашим никого", отбеляза Борис Велчев.

По въпроса за завишаването на затвора от 10 на 30 години, главният прокурор посочи, че такива мерки има в някои страни.

„Мисля, че и 10 години лишаване от свобода не е малък срок, стига да гарантираме, че по-голямата част от тези, които извършват отвличанията, ще бъдат наказани.", коментира Велчев.

Идеята за инкриминиране на плащането на откуп, според Велчев, надхвърля границите на разумното.

По думите му "не бива да наказваме роднините, че искат с всички способи да спасят близките си."

По повод предложението да се дава награда за съдействие за разкриване на групи извършващи отвличания, Велчев каза, че това се прави по света и че според него е хубаво да прилагаме добрите чужди практики.

Главният прокурор предложи в данъчните декларации да бъде включен ред, в който да се посочва даването на заем и на кого, а също и на обезпечение в ползва на трети лица.

„Ако има такава графа в данъчната декларация ще можем да гарантираме, че заобикалянето на мерките срещу необяснимото богатство чрез фиктивни договори за заем, няма да бъде възможно.", коментира Велчев.

Той съобщи пред депутатите от бюджетната комисия, комисията за борба с корупцията, председателят на парламента, представители на правителството, приходните агенции, бизнеса, че се подготвят мерки по отношение на т.нар. необяснимо богатство.

Става въпрос за хора със скромни доходи, които се сдобиват с изключително скъпи имоти, автомобили, поясни Велчев.

Той подчерта, че е необходимо да има такова законодателство, което да създаде рефлекс на органите и съответните институции да реагират не кампанийно, а постоянно.

„Каквато и кампания да проведем сега, няма да се справим с явлението, тъй като то изисква законодателна основа за неговото противодействие, коментира Велчев и добави, че кампаниите винаги пораждат упреци, че са самоцелно насочени срещу определени лица.