Прокуратурата се превърна в някакъв универсален контролен орган, който трябва да реши всички проблеми на обществото. Това заяви в Добрич главният прокурор Борис Велчев, цитиран от БНР.

Ние ще се противопоставим на тази нагласа, не за друго, а защото тя не дисциплинира останалите контролни органи в страната, добави обвинител номер едно. Той обясни, че прокуратурата не иска да поеме и тяхната отговорност.

Главният прокурор добави, че миналата година в системата на прокуратурата са извършени 360 хиляди проверки. По думите на Борис Велчев това е една извънпроцесуална дейност, която не е конституционна функция на прокуратурата.

Но ако не го направим ние, няма кой да го направи, каза още Велчев.

Той обясни, че в Добрич е провел работна среща с Окръжната прокуратура за обсъждане на актуалните проблеми на институцията. Проверките в Дома за деца с увреждания в Крушари също са разисквани.

Не очаквайте в близките месеци резултати, предстои да се извърши проверка доста назад във времето, това е свързано с допълнителни следствени действия. Става дума за занемарена дейност през годините, коментира Борис Велчев.