„Проблемът при нас не е липсата на осъдителни присъди. Проблемът е, че осъдителните присъди идват бавно".

Това каза главният прокурор Борис Велчев по повод обвиненията от страна на зам.-председателя на ЕК Жак Баро, че в България делата продължават прекалено дълго.

По-късно обаче Велчев заяви, че „продължителността на съдебния процес не е толкова страшно нещо, стига да се стигне до истината".
Той се позова на делото за терористичните атаки на 11 септември, което още не е приключило.

Велчев очаква следващия доклад на ЕК да е с по-мек тон, но е категоричен, че не е възможно да е положителен.

Той припомни, че предстои да бъдат назначени голям брой административни ръководители в прокуратурата, съгласявайки се с твърдението на комисар Жак Баро, че Висшият съдебен съвет не кадрува добре.

Анализирайки изминалите 2 години в сектор „Прокуратура и вътрешен ред", Велчев отчете, че „самият факт, че е създадена реактивност в компетентните органи, че те се възползват от по-незначителни поводи да реагират, е доказателство, че системата работи и имат огромен превантивен ефект, който не бива да се подценява".

България трябва да приеме такива закони, които „да увеличат прозрачността, да гарантират публичния контрол, да ограничат предпоставките за извършване на престъпление", повтори за пореден път главният прокурор.

Прокуратурата не може да има други приоритети освен да концентрира основните си усилия в противодействието на онези, които използват силови методи, които тровят децата с наркотици, които не ценят човешкото достойнство и организират трафик на хора, които подбиват българския бизнес с контрабанда.

Тези хора не са тайна и е въпрос на време да си получат заслуженото наказание, каза още главният прокурор.

Още от Баро:
Сменете си остарелия Наказателен кодекс....Има хора, които искат да заложат на България заради стратегическото й положение, но все още се колебаят заради проблемите с корупцията
                      Още...

Европейската комисия не би желала да се пристъпи към прилагане на предпазни клаузи. Това заяви още зам.-председателят на ЕК Жак Баро.

Зависи от България до кога ще действа изработеният от комисията механизъм, който подпомага нашата страна да изпълни своите задължения към Европа.

Европейската комисия е наясно, че подкрепата от тяхна страна би дала много по-голям ефект, отколкото наказанията.

Очакваният в средата на февруари междинен доклад на ЕК ще бъде технически и в него ще бъдат отбелязани и всички постигнати от нашата страна резултати през последните месеци и ще бъде отчетена изключително добрата работа на инспектората към Висшия съдебен съвет.

„Трябва да има конкретни резултати", каза за пореден път еврокомисарят. Той обаче не пожела да назове конкретни знакови дела, които в момента се следят от неговия екип.

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова нарече механизма, изработен за нашата страна, добър и полезен и изрази надеждата си, че той ще прехвърли мандата на това правителство и ще продължи да действа и по време на следващото управление.
Тя акцентира върху постигнатите преванционни мерки като забраната за заменките, закриването на безмитните магазини и т.н.

Вътрешният министър Михаил Миков се съгласи категорично с критиките, отправени от срана на еврокомисаря Жак Баро към нашата страна.

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов също присъства на конференцията. Той призова опозиция и управляващи в активен диалог с неправителствените организации да изработят национална стратегия за мерки в областта на правосъдието и вътрешния ред и сигурност.
Цветанов акцентира върху факта, че българите нямат доверие на органите на реда, за да им дадат необходимата информация, въпреки че се доверяват на европейските институции.
Цветанов благодари на прокуратурата в лицето на главния прокурор Борис Велчев за успешния диалог, който има с партия ГЕРБ. Българската опозиция не е враг, а коректив, категоричен е той.