Венецианската комисия одобри част от промените в Конституцията ни, като по отделни предложения се изразяват критики и препоръки.

Това стана ясно по време на заседанието на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), на което бе обсъдено и гласувано становището по предложените от 166 депутати изменения в Конституцията. В заседанието участваха правосъдният министър Атанас Славов и заместникът му Емил Дечев. Мнението на комисията бе поискано от министър Славов, с молба за спешност.

Днес той защити пред ВК основните цели на законопроекта за гарантиране на независимо правосъдие и отговорна прокуратура, с акцент върху предлаганите изменения в сферата на съдебната власт. Ключови сред тях са разделянето на Висшия съдебен съвет на два самостоятелни съвета - един за съдиите и друг за прокурорите и следователите, както и новото съотношение между професионалните и парламентарните квоти, при които избраниците на съдиите ще имат превес във Висшия съдебен съвет, а тези на НС - в Прокурорския съвет.

Венецианската комисия одобрява и поощрява разделянето на единния в момента съвет, което е нейна отдавнашна препоръка. Положително е становището и за промяната на квотите във Висшия съдебен съвет, принципно се подкрепя и предложеното решение за Прокурорския съвет. По отделни предложения обаче се изразяват критики и препоръки, за които министерството на правосъдието не дава подробности.

Ще защитавам позицията на Венецианската комисия, както и тя да бъде съобразена при новите гласувания на конституционния проект, заяви Славов.

Припомняме, проектът вчера получи 161 гласа "за" в парламента, което позволява отново да се гласува през декември.

Със 161 гласа промените в Конституцията тръгват по бавната писта

Със 161 гласа промените в Конституцията тръгват по бавната писта

След вял дебат, продължил над 7 часа