Видеоконферентна връзка между СГС и Централния софийски затвор беше осъществена пробно по време на пресконференция в Съдебната палата.

По време на видеоконферентния разговор заместник-директорът на затвора Цветан Цветков отбеляза, че чрез системата ще се облекчи бюджета и ще се намалят разходите за конвой на обвиняеми.
По думите му, в момента разходите за съдебна охрана са едно голямо перо в бюджета, което чрез видеоконферентната връзка може да бъде намалено.

Ръководителят на проекта адвокат Георги Гатев посочи, че в НПК в момента все още има много текстове, които ограничават използването на видеоконферентна връзка. По думите му, трябва да се предложат промени в НПК, които да бъдат гласувани и приети от НС.

Все още не е ясно как ще присъства адвокатът по време на такъв разпит и как ще се разпитва свидетел със скрита самоличност чрез видеоконферентна връзка.  Ръководителят на програмата посочи, че това е пилотен проект, който по-нататък ще се разшири и системата ще може да се използва не само в България, но и в чужбина.

Левент Антов от „Лирекс БГ" отбеляза, че системите на България и Естония например не са съвместими. Той посочи, че следващият пилотен проект ще има за цел да преодолее техническите различия между двете системи.

Припомняме, по делото за двойното убийство пред столичния клуб „Соло" беше назначена видеоконферентна връзка с участието на двама ключови свидетели от Естония, които са решаващи за хода на делото. Тя обаче не беше осъществена именно заради техническа несъвместимост на двете системи.

Адвокат Гатев уточни, че в момента видеоконферентна връзка може да се използва за разпит на свидетели, но не и за разпит на обвиняеми и вещи лица.
Според ръководителите на проекта е необходимо обновяване на цялостната информационна стратегия у нас като е нужно тя да се развива, за да се подобри бързината и ефективността на системата. Видеоконферентна връзка за разпит на свидетели използват още Великобритания, Полша, Естония и Австрия.

Проектът "Ефективност, отчетност и координация в съдебната система" се изпълнява от Висшия съдебен съвет по Оперативна програма "Административен капацитет". Ръководителят на проекта посочи, че първоначалният бюджет за проекта е бил 1,4 млн. лв., но в последствие са били спестени около 300 хил. лв.

Проектът има за цел да повиши ефективността, прозрачността и отчетността на работата на органите на съдебната система чрез интегрирани мерки за взаимодействие и координация.
Освен това системата е създадена, за да докаже, че качеството на картината и звука са достатъчно високи, за да може показанията по време на разпитите да бъдат приети като показания в съдебна зала.

Специфични цели на проекта са създаване на предпоставки за изпълнение на актуализирана стратегия за използване на информационните технологии за подобряване на ефективността на съдебната система, нейната прозрачност и отчетност пред обществото; ускоряване на приключването на дела чрез създаване на предпоставки за въвеждане и използване на видеоконферентни връзки за разпити, експертизи, свидетелстване и предоставяне на веществени доказателства; развитие на антикорупционните мерки в съдебната система; повишаване ефективността, ефикасността и прозрачността на работата на съдебната система чрез подобряване на статистическата отчетност.