Софийски градски съд даде ход на делото срещу Джок Полфрийман, обвинен за убийството на Андрей Монов на 28 декември 2007 година.

Стана ясно, че днес няма да бъде изслушана комплексната експертиза, тъй като не се явиха всички вещи лица. Съдът даде 10-минутна почивка, в която Полфрийман да се види с баба си и леля си.

На заседанието бе приета експертизата на вещото лице Мария Гроздева, която е направила ДНК-анализ, проби на кръв от сравнителен материал на обвиняемия Полфрийман. Материалите са взети в болница „Царица Йоана" при задържането му. Той е бил информиран и доброволно е дал ДНК.

Оказа се, че травматичното увреждане в областта на лакътя на Полфрийман е получено от падане върху терен. Възможно е обаче тези наранявания да са и от удар, тъй като той е бил замерян по време на инцидента, каза още Мария Гроздева.

Тъй като при задържането Полфрийман се оплакал и от изтръпване на 4 и 5 пръст на лявата му ръка, Гроздева коментира, че това може да е в следствие от задържането, както и че е напълно вероятно при нараняването да е засегнат нерв, но не може да се произнесе категорично.

Също така днес бе приета и техническата експертиза, изготвена от Йордан Далуков. Той е направил анализ на оптичен носител от видеонаблюдението на камери, разположени по кръстовищата. Даден му е диск, съдържащ 6 файла. Изображението обаче не е ясно. Освен това файлът е черно-бял.

Записът е направен в тъмната част на денонощието, когато камерата работи в най-неблагоприятните оптични условия и фокусът не е достатъчно добър. 6 камери са заснели събитията от фаталната нощ. Също така бяха приети и 2 съдебномедицински експертизи - този път на пострадалите като са изследвани техните дрехи. Защитата на

Полфрийман поиска съдът да изпрати писмо до министерството на здравеопазването, което да предостави запис от камерата, разположена на сградата на ведомството.

Също така да бъде изпратено питане до СДВР дали камерите по кръстовищата се управляват ръчно или механично и ако се управляват ръчно, свидетелят, който е бил на смяна в същата нощ, да бъде призован за свидетел на следващото заседание и да бъде разпитан.

Също така защитата на Полфрийман си запази правото и на по-късен етап на делото отново да бъде разпитан вещото лице Йордан Далуков.
Оказа се, че вещото лице Стоян Стоев е нередовно призован. По данни на неговите колеги той е на мисия в Косово.

Според направената от съда справка обаче няма данни той да е напускал страната. Друго вещо лице обеща да му изпрати призовката по e-mail.

"Радвам се, че сте тук. Вярвам, че ще бъда свободен". Това заяви Джок Полфрийман пред своите роднини, които дойдоха да го подкрепят. През цялото време на краткото свиждане баба му го държеше за ръката.