До два месеца ще заработи онкологичен скринингов регистър. Това съобщи д-р Ивелина Георгиева, директор на дирекция Медицински дейности в Министерството на здравеопазването, цитирана от БНР.

Предстои в следващите два месеца този регистър да започне да определя първите пациенти, които ще получат покани за профилактични прегледи с цел да се осигури по-ранна диагностика.

Инициативата е част от проекта „СПРИ и се прегледай" - Национална кампания за ранна диагностика на онкологични заболявания по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Целта на проекта е подобряване на профилактиката, скрининга и диспансерното наблюдение на онкологичните заболявания.

Другото, което предстои да бъде финализирано, е разработването на национален антираков план, обясни Георгиева.

Тя съобщи, че през 2013 предстои и закупуването на нова техника за онкоцентровете в рамките на европейска програма, както и сертифицирането на референтни лаборатории.

Според представители на пациентите обаче условията за лечение не се подобряват, а най-тежките проблеми са в сферата на диагностиката.

Междувременно българските пациенти с тумори на хипофизата сигнализираха, че нямат достъп до модерни методи за лъчелечение и радиохирургия.

Модулираното по интензитет лъчелечение и радиохирургията се използват при случаи на неуспех на оперативното лечение и при болни с тумори на хипофизата с противопоказания за извършване на хирургично лечение. Този вид терапия обаче е недостъпен за българските пациенти. В момента нито един лъчетерапевтичен център не предлага тези уникални методи, се казва в жалбата на организация „Хипофиза", изпратена до националния омбудсман.

Това е изключително прецизна и поради това 3-4 пъти по-трудоемка дейност, изискваща участие на голям екип професионалисти и сериозни разходи за болницата. Клиничните пътеки са недофинансирани, което прави техниката неизползваема.

За да получат необходимото лечение, пациентите с тумори на хипофизата са принудени да посещават центрове в Турция, където заплащат сумите от 10 000 евро за курс лъчетерапия или радиохирургия.

Разходите за престой и пътуване допълнително натоварват пациента и неговите близки. Сумата е непосилна , тъй като по-голямата част от страдащите от години са в тежко здравословно състояние и се издържат с пенсия за инвалидност от 126 лева. До момента нито един пациент над 18 години с тумор на хипофизата не е получил финансиране от НЗОК и Комисията за лечение в чужбина за лъчетерапия или радиохирургия в чужбина, се казва още в жалбата.