Всички запитани деца в изследване на Евробарометър за миналата година са отговорили, че „по случайност" са били изложени на порнографски изображения в интернет.

74 % от младите хора между 12 и 15 години използват интернет най-малко три часа на ден, сочи още изследването.

Тези данни бяха представени днес на конференцията на тема "Виртуалните престъпления - реална заплаха за нашите деца", в която участие взе вътрешният министър Михаил Михов.

Той припомни факта, че България е една от първите страни, които са се присъединили към конвенцията за престъпления в киберпространството.

България е страна, която е особено застрашена от такъв тип престъпления, поради социално-икономическото си развитие и съществуващата бедност в определени етнически и социални групи, коментира още вътрешният министър.

По данни на сектор „Компютърни престъпления" към Главна дирекция „Криминална полиция" в България се наблюдава устойчиво увеличаване на престъпленията срещу деца, както и компютърни измами.

Тенденциите в момента са за виртуално блудство с непълнолетни чрез онлайн програми като скайп и т.н.

Началникът на сектор „Компютърни престъпления" гл. инспектор Явор Колев нарече „кастинг за набиране на проститутки" сайтове за онлайн запознанства, като aha.bg и т.н.

Тези сайтове нямат контрол върху снимковия материал и дори малолетни могат да публикуват свои порнографски снимки, заяви още експертът.
Всеки може да сигнализира за виртуални престъпления сектор „Криминална полиция" на адрес cybercrime.bg.

Според евродепутатът Илиана Йотова необходимо е да се проведе обширна кампания за повишаване на грамотността на родителите и училищните преподаватели, във връзка с реалните опасности, застрашаващи децата в интернет.

Трябва да се разработят контролирани чатове за деца, както и общ етикет „подходящо за деца". Евродепутатът предлага и да се създаде европейска база данни с детски порнографски изображения, която да е свързана в реално време с информацията, идваща от горещите телефонни линии.

България трябва да предприеме мерки за регулиране на продажбата на компютърно игри, особено тези с потенциално вредно съдържание, предлага и евродепутатът Филиз Хюсменова.