Филчев-Темида Висшият съдебен съвет поиска оставката на главния прокурор Никола Филчев. Решението е взето при тайно гласуване с 13 гласа “за”, 9 “против” и един “въздържал се”. Това съобщи говорителят на ВСС Нели Куцкова след редовното зъседание на съвета.

По повод постъпили сигнали и оплаквания е била извършена проверка, която е констатирала, че от встъпването си в длъжност през 1999 година досега, главният прокурор не е направил предложения пред Висшия съдебен съвет за определяне на общата численост на районната, окръжната, военната, апелативната, Върховната касационна и Върховната апелативна прокуратури. Съветът е констатирал, че численността им във всяко едно звено се е определяла по лично усмотрение на главния прокурор при пълно затъмнение на критериите за това.

Проверката на съвета е установила още 7 сериозни нарушения на главния прокурор, между които е и авторитарен стил на работа с подчинените му.

В решението се казва, че в оглавяваната от Никола Филчев институция цари страх, като с това е парализирана нормалната дейност на прокуратурата и тя е затруднена да изпълнява конституционните си и законови задължения.

В резултат на направените констатации, Висшият съдебен съвет предлага главният прокурор на Република България Никола Филчев Борисов да подаде оставката си, каза още Куцкова. Тя обясни, че подаването на оставката на Филчев е въпрос на добра воля, тъй като не съществуват никакви законови възможности, които го задължават да изпълни това решение на съвета.



От парламента

Призивът на Висшия съдебен съвет главният прокурор Николай Филчев да си подаде оставката няма юридически последици и създава морален ангажимент към самия него.

Такива бяха коментарите на представителите на политическите сили в парламента по повод решението на висшите магистрати.

След решението на Конституционния съд по промените в закона за съдебната власт, този акт на ВСС не може да има юридическа стойност, коментира председателят на правната комисия Анелия Мингова. Според нея проблемът с недосегаемостта на висшите магистрати остава. Става дума само за морален ангажимент, посочи Мингова и добави, че очевидно тряббва да се търсят промени в конституцията, за да може подобни актове да имат правни последици.

Хубаво е съдебната система сама да намери решението на тези проблеми, коментира Татяна Дончева от Коалиция “За България”. Според нея оставката не е празно действие, след като сам ВСС е стигнал до подобни изводи.

Доколкото разбирам това е едно морално предложение, което не е направено по закона за съдебната власт, каза Елиана Масева от ОДС, която посочи, че проблемът с исканата оставка на главния прокурор е работа на съдебната власт.

Атаката срещу Филчев е политическа и не виждам основание той да предприеме исканията от ВСС действия, бе коментарът на Борислав Цеков от НДСВ.

Заместник-главният прокурор Христо Манчев заяви, че юридически декларацията на ВСС няма никакво значение и Никола Филчев няма да се предаде. Според Манчев различни кръгове, които са ограбили България преди 10 години, се опитват да пречат на работата на прокуратурата.

Президентът Георги Първанов отказа да кометира поисканата от ВСС оставка на главния прокурор, но не изключи възможността да търси посредническа роля в конфликта между изпълнителната власт и съдебната система.