Ботаническата градина в Балчик окончателно остава собственост на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Върховният касационен съд (ВКС) не е допуснал обжалване на решението на Добричкия окръжен съд от 7 октомври 2009 г., с което Ботаническата градина се присъжда на университета, съобщиха от съда.

Освен това министерството на регионалното развитие и благоустройство, министерство на културата и Държавният културен институт - Културен център „Двореца", гр. Балчик ще трябва да заплатят на Софийски университет „Св. Климент Охридски" - разноските по делото в размер на 11 051, 70 лв.

Софийският университет стопанисва парковата част на ботаническата градина и я използва за научна база за студентите от много години.
Останалата част от архитектурно-парковия комплекс е собственост на министерството на културата. Университетът и ведомството от години спорят за ботаническата градина.

Спорните 120 дка на Двореца остават собственост СУ. ДКИ"КЦ - Двореца" трябва да предаде на СУ владението върху спорните декари от поземления имот - публична държавна собственост и част от Защитената местност "Ботаническа градина- гр.Балчик".

По този начин се гарантира запазването на това място като зелен остров по северното ни Черноморие, запазване и увеличаване на биоразнообразието на тази територия .