Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението на Пловдивския апелативен съд за собствеността на Ески джамия, съобщава БНТ. С това решение бе затвърден отказа храма и терена, върху който той е построен да бъде върнат на Мюсюлманско изповедание в София.

Според ВКС решението на Апелативен съд - Пловдив е валидно и допустимо. През 2023 г. Апелативният съд в Пловдив прие, че не е установено, че Старозагорската мюсюлманска вероизповедна община е станала собственик на сградата "Ески джамия" и дворното място, върху което тя е построена, на посочените от ищеца правни основания, както и че те са ѝ били отнети в периода 9 септември 1944 г. - 1989 г., поради което Мюсюлманско изповедание също не може да придобие правото на собственост върху тях по силата на правоприемство.

Съдът е намерил също, че дори имотът да е бил отнет незаконно, неговото предназначение е дотолкова съществено променено, че вече не съществува реално до размерите, в които е бил отнет.

ВКС отбелязва, че "Ески джамия" е архитектурно-строителен, художествен и археологически паметник на културата с висока културно-историческа стойност с национално значение със статут на народна старина още от 1927 г. Храмът е свързан не само с мюсюлманската религия, но и с християнската, доколкото в основите ѝ са открити части от средновековна християнска църква, и като такава е предназначена да задоволява трайно образователните и културните потребности на всички български граждани и е за общо ползване, което обосновава статута ѝ на публична държавна собственост по силата на закона, а това води до невъзможност за реална реституция на същата.

Делото за собствеността на "Ески джамия" стартира през 2013 г. в Окръжния съд в Стара Загора. Тогава то предизвика серия от протести в защита тя да остане Музей на религиите, какъвто е и към момента.

Апелативният съд в Пловдив не даде Ески джамия на Мюсюлманско изповедание - София

Апелативният съд в Пловдив не даде Ески джамия на Мюсюлманско изповедание - София

Храмът остава държавна собственост