16 г. затвор получи Виктор Панайотов от Върховния касационен съд за убийството през 2015 г. на мъж пред дискотека в Девня, съобщиха от ВКС.

Делото е образувано по жалби срещу въззивната присъда, подадени от подсъдимия и от двамата частни обвинители и граждански ищци.

Панайотов бил охранител в дискотека. Той е признат за виновен в това, че на 28 ноември 2015 г. в Девня умишлено умъртвил Мартин К. , за което е осъден на 15 години затвор.
Той е оправдан по обвинението за особена жестокост и по хулигански подбуди. Подсъдимият е осъден да заплати в полза на двамата граждански ищци и частни обвинители по 130 000 лв. - обезщетение за причинени неимуществени вреди.

След обжалване се връща обвинението, че престъплението е извършено с особена жестокост и по хулигански подбуди и му е наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от 18 години. Следва обжалване във ВКС, където се отхвърля жалбата на частните обвинители като неоснователна, а тази на Виктор Панайотов е частично основателна.

Според върховните съдии е неоснователно твърдението за допуснато съществено нарушение на процесуални правила. В решението на ВКС пише, че в рамките на установените факти материалният закон е приложен правилно по отношение на квалификацията по чл. 116, ал. 1, т. 6 от НК (деянието да е извършено с особена жестокост).

Върховните съдии не се съгласяват само с тезата на въззивния съд, че убийството е извършено по хулигански подбуди. Въззивният съдебен състав е изложил пестеливи мотиви, като е акцентирал върху факта, че действията на подсъдимия, който е "пробождал с нож пострадалия не са целели да го засегнат лично, а поведението му е било породено от хулигански подбуди.
В мотивите на ВКС се посочва, че за да е извършено убийството по хулигански подбуди е необходимо с поведението си деецът да покаже явно неуважение към обществото, грубо и демонстративно нарушаване на обществения ред и пренебрегване на установените правила и норми".

В полза на подсъдимия е това, че убийството е станало по време на конфликт между двамата.

Върховните съдии споделят извода на въззивния съд за завишена обществена опасност на деянието, изведена от механизма на извършването му и характеристиката на конкретното посегателство, която се отличава с агресия и бруталност на нападението срещу жертвата.

"Едновременно с това тезата на съда за завишена степен на обществена опасност на подсъдимия като личност не може да бъде споделена", пишат съдиите от ВКС. Те посочват, че Панайотов е млад човек, неосъждан, трудово и семейно ангажиран, баща на малолетно дете, който показва критично отношение към извършеното деяние.

Съдиите отчитат факта, че подсъдимият се явил лично в полицейското управление и признал участието в инцидента. следва да бъде отчетено в негова полза при реализацията на наказателната му отговорност.

15 години затвор за убийството на 20-годишен в Девня

15 години затвор за убийството на 20-годишен в Девня

Убийството бе извършено през 2015 година

"С Решение № 256/27.03.2019 г. по наказателно дело № 985/2018 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) изменя въззивна присъда от 19.07.2018 г. на Апелативен съд - Варна по в.н.о.х.д. № 188/2018 г., като оправдава подсъдимия Виктор Панайотов по обвинението по чл. 116, ал. 1, т. 11 от НК за квалифициращото обстоятелство деянието да е извършено по хулигански подбуди и намалява наложеното наказание за извършеното от него престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6 вр. чл. 115 от НК от 18 на 16 години "лишаване от свобода". Оставя в сила присъдата в останалата ú част. Решението е окончателно", пишат от съда.