Върховният административен съд (ВКС) потвърди условната присъда, издадена от САС за година и шест месеца на Бисер Андреев за смъртта на двама в катастрофа на столичния бул. "България", съобщиха от ВКС. Загиналите са чакали на автобусната спирка на пл. "Ручей". Андреев е шофирал с превишена скорост на мокра настилка. Това дело бе едно от посочените за бавно правосъдие в страната.

На 14 ноември 2019 г. Софийския апелативен съд (САС) е издал условната присъда. Решението не подлежи на обжалване.

Делото във ВКС е образувано по жалби на подсъдимия Бисер Андреев и на четирима от частните обвинители, които обжалвали решението на САС.

Среднощна гонка на Ауди и БМВ уби двама на тротоар

Среднощна гонка на Ауди и БМВ уби двама на тротоар

Инцидентът станал на столичния бул. България, след като двете коли се сблъскват и излизат от пътното платно вдясно, при което са ударили двамата пешеходци, които били на тротоара. Шофьорите не са задържани, тепърва ще им се доказва вината, уточниха от МВР

На 10 януари 2017 г. Софийският градски съд призна Андреев за виновен, но и тогава получава условна присъда (3 г. лишаване от свобода с 5 г. изпитателен срок) за убийството на двама на автобусна спирка "Ручей" в София. Според това решение Андреев е лишен от право да управлява кола за срок от 6 години. Присъдата е за причиняване при управление на МПС на смърт на две лица, като деецът е направил всичко, зависещо от него, за оказване на помощ на пострадалите.

След това наказанието му е намалено на 1 година и 6 месеца затвор с 3 годишен изпитателен срок и отнета книжка за 4 години.

От ВКС споделят извода на въззивния съд, че срокът на разглеждане на наказателното производство над 8 години се явява неразумен (чл. 6, § 1 от Европейската конвенция за защита на правата на човека), независимо от сложността на делото.