Председателят на Върховния касационен съд нареди проверка на организацията на дейността на Софийския апелативен съд със заповед от днес. Председателят на ВКС назначи комисия, която да провери организацията на дейността на Софийския апелативен съд (САС) по повод на издадената от председателя на САС Заповед № А-1198 от 4 октомври.

Комисията трябва да повери спазен ли е принципът на случаен подбор по чл. 9 от ЗСВ при разпределението на търговско дело по описа на САС, приети ли са правила за случайно разпределение на делата, съобразени ли са правилата с приетата с решение на ВСС Единна методика за случайно разпределение на делата в районните, окръжните, административните, военните, апелативните и специализираните съдилища?

Проверка ще има и на това как са определени съдиите и съдебните състави в Софийския апелативен съд по отделения и колегии.

Лозан Панов е наредил да се извърши проверка по изнесените в заявление на съдия Милен Василев факти и обстоятелства, като се изясни от какво е обусловена необходимостта от преместването му в друг състав и спазени ли са разпоредбите на Закона за съдебната власт. Каква е практиката при упражняване на правомощието на председателя на съда по чл. 106, ал. 1, т. 6 от ЗСВ, съответно кои състави председателства съдия Даниела Дончева? В какви хипотези се е налагала необходимост председателят на съда да замества съдии?

Припомняме, търговския съдия Милен Василев обвини председателката на САС Даниела Дончева в действия със "силен корупционен мирис".

След проверката трябва да стане ясно и има ли взето решение към 4 октомври на Общото събрание на съдиите на Софийския апелативен съд за определяне на броя и съставите на отделенията съгласно чл. 104, ал. 2, вр. с чл. 85, ал. 3, т. 1 ЗСВ и дали в този смисъл допуснати ли са нарушения и противоречи ли Заповед № А-1198 от 04.10.2017 г. на императивните разпоредби на Закона за съдебната власт?

Лозан Панов настоява за наказание на съдията по делото срещу Чоков

Лозан Панов настоява за наказание на съдията по делото срещу Чоков

Доклад установил нарушения на съдия Даниела Врачева, но ВСС реши да не я наказва

Ако бъдат установени нарушения или несъответствия, да бъдат дадени препоръки, с оглед преодоляване на евентуално констатирани слабости, иска още председателят на ВКС.

В заповедта е посочено, че при извършване на проверката, с оглед изпълнение на възложените задачи, комисията трябва да проведе събеседване със съдиите от Софийския апелативен съд. Проверката ще бъде извършена в периода от 18 октомври до 25 октомври.

До месец след приключването на проверката резултатите от нея трябва да бъдат представени в писмен доклад.