Делото срещу бившия съдия от Русе Николай Стефанов е върнато на Софийския апелативен съд. Решението е на тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС), който е отменил присъдата на апелативните магистрати от 18 октомври миналата година. Делото се връща за ново разглеждане от друг състав от стадия по допускане на доказателствата. Това съобщават от ВКС и уточняват, че решението не подлежи на обжалване.

На 12 май 2016 г. Софийският градски съд е признал за виновен подсъдимия Николай Стефанов, че като съдия в Русенския районен съд е поискал 1000 лв. подкуп. Той поискал парите от защитника на обвиняемия Мартин Маринов - адвокат Свилен Стефанов, в периода 9-14 февруари 2015 година. В замяна на подкупа съдията щял да одобри споразумение за решаване на делото. Той е получил 500 лв. от адвоката и е одобрил споразумението, но бил задържан от ДАНС.

1000 лв. подкуп поискал русенският съдия Николай Стефанов от адвокат

1000 лв. подкуп поискал русенският съдия Николай Стефанов от адвокат

В съда в Русе честа практика било адвокати да се обаждат на съдии и да проучват предварително съдийското решение

Стефанов е осъден на 3 години лишаване от свобода, глоба в размер на 3000 лв. и лишаване от право да заема магистратска длъжност и от право да упражнява юридическа професия за срок от по три години. По другите обвинения магистратът е оправдан. Наказанието му е отложено за срок от 5 години.

С обжалваната пред ВКС присъда на Софийския апелативен съд е отменена първоинстанционната присъда, като е постановена нова, с която Николай Стефанов е признат за невинен.

Според върховните съдии са допуснати съществени процесуални нарушения. Сред тях те визират непълнота на диспозитива на присъдата и липса на установена фактическа обстановка. Те създавали пречка на ВКС да провери ефективно дали законът е приложен правилно. Затова налага въззивната присъда да бъде отменена, а делото да бъде върнато за разглеждане от нов състав.