ГКПП Капитан Андреево и съпределният пункт "Капъкуле" работят над капацитета си, заяви директорът на Агенция "Митници" Георги Костов.

Старши комисар Стоян Иванов допълни, че след ремонта трафикът на ГКПП Капитан Андреево се е увеличил над два пъти.

През последните три месеца увеличение е средно с 20-25% на преминалите товарни превозни средства и в двете посоки през ГКПП Капитан Андреево.

Продължават опашките на "Капитан Андреево"

Продължават опашките на "Капитан Андреево"

За последното денонощие през пункта са преминали близо 2500 камиона

За миналия месец са пропуснати в двете посоки близо 70 000 камиона. Този месец досега са 63 000.

Снощи опашката на изход от страната е била 23-24 км. До сутринта митническите и граничните служители са успели да я стопят до 15 км, но в ранния следобед отново е набъбнала до 20 км - посочи Костов и допълни, че проблемът трябва да се постави ясно.

В началото на следващия месец турските власти организират среща на ГКПП Капъкуле с техните превозвачи и българските митници също ще вземат участие, тъй като голяма част от чакащите камиони са турски.

30 км опашка от камиони се изви на "Капитан Андреево"

30 км опашка от камиони се изви на "Капитан Андреево"

Граничният пункт работи с пълен капацитет

През миналата седмица, при опит за гражданско неподчинение на турски шофьори, е имало обвинения към работата на турските митници. Тези обвинения българските митници приемат и като упрек към себе си, тъй като работата на митниците от двете страни на границата е като скачени съдове, посочи Костов.

На шофьорите ще се препоръчат алтернативни маршрути, включително с алтернативен транспорт, обясни Костов и допълни, че трябва промяна и на логистичния подход, тъй като в последно време около 30% от изходящите товарни автомобили са празни турски камиони.

Трафикът по границата с Турция остава натоварен

Трафикът по границата с Турция остава натоварен

"Капитан Андреево" работи на пълен оборот

Този феномен е свързан с ниската турска лира, повишения стокооборот и бързата ликвидност на стоката, която се изнася от Турция в посока на ЕС, допълва директорът на Агенция "Митници".

По думите му е дошло време да се изгради буферен паркинг.

След края на ремонта на ГКПП Хамзабейли се очаква ГКПП Лесово да поеме част от увеличения трафик от ГКПП Капитан Андреево. Сега 20 000 камиона месечно минават през ГКПП Лесово, като капацитетът може да се вдигне до 25 000 камиона, но това ще реши само една трета от ръста от 15 000 камиона месечно, които отчитат митниците.