На обект в Перник експерти от Метрологичната агенция са спрели от експлоатация съд с пропан-бутан. Той не е преминал задължителната проверка, а е работел под налягане, с максимално запълнен капацитет. Открита е и автоцистерна, ползвана като резервоар за допълнително захранване на газовите съоръжения и инсталации с газ.

Разкритието е направено по време на мащабна проверка на търговски обекти за разпространение на течни горива. Тя е извършена на 11 октомври, съобщават от пресцентъра на МВР. Инспекциите са обхванали бензиностанции и газоснабдителни станции на територията на столицата и четири области в страната.

От силовото ведомство припомнят, че месец по-рано при проверка на обект в столицата е установен аналогичен на пернишкия случай. В момента се събирали данни и доказателства за отклоняване на плащането на акциза върху горивата.

Операцията е била насочена към ограничаване и пресичане на ДДС измамите с енергийни продукти. Освен това целта е била да не се допуска реализиране на пазара на автомобилни горива, които не съответстват на утвърдените стандарти.

Проверките са проведени под координацията на Междуведомствения център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Участие са взели служители на МВР, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Националната агенция за приходите.

По време на спецоперацията приходната агенция е гарантирала събирането на текущи данъчни вземания от рискови търговски дружества, като е наложила обезпечение на 90 000 литра гориво и е иззела оборотни средства.

Експерти от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са съставили 5 акта за установени административни нарушения и 4 протокола за задължителни предписания. Взети са проби от разпространяваните енергийни продукти. Предстои те да бъдат подложени на лабораторно изпитване. Някои от проверените обекти са санкционирани за нарушения на изискванията на пожарната безопасност.