Младежката организация на ВМРО подаде сигнал срещу певицата Диона на прокуратурата. Причината е рекламен клип на енергийна напитка, в който изпълнителката внушава употреба на наркотични вещества, съобщават от партията.

ВМРО осъжда действията на Диона, свързани с рекламата и разпространението на енергийната напитка "Sniff Bull". Според патриотите рекламата не само представя продукта по начин, който наподобява употребата на наркотични вещества, но и изпраща пагубно послание към младите хора в България.

Председателят на Националния младежки комитет на ВМРО Христо Иванов посочва, че в ситуация, в която употребата на наркотици сред младите хора в България е тревожно висока, подобен маркетингов подход е безотговорен и неприемлив. По думите му това не е нищо друго освен пропаганда на употребата на наркотици, маскирана като безобидна реклама. Според него рекламата на "Sniff Bull" е не просто урок по шмъркане, а е циничен опит да се нормализира и дори да се възхвалява подобно поведение.

Време е да спрем пропагандирането на употребата на наркотични вещества и да поставим здравето и безопасността на нашите деца и младежи на първо място. Не може и не трябва да се толерира подобна безотговорност е циничен опит да се нормализира и дори да се възхвалява подобно поведение, пишат още от ВМРО.

По информация на Нова телевизия Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще санкционира с до 30 000 лева фирмата, разпространяваща енергийния прах, рекламиран от певицата Диона в Instagram. Причина за санкцията е, че липсва информация на сайта на търговеца за адреса и форма за отказ от поръчката. КЗП са изпратили сигнал още преди месец до Министерството на здравеопазването относно състава на продукта.

По-късно от МЗ съобщиха, че енергийни продукти, които се приемат чрез вдишване през носа не са разрешени. Ведомството е предприело незабавни действия за извършване на проверка. Сезирани са Агенцията по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по лекарствата.

От МЗ подчертават, че в случая се касае за нови продукти, с нестандартен начин на употреба, неясна законова квалификация и съставки, създаващи потенциален риск за здравето при прекомерна употреба. Според министерството така представената информация е подвеждаща за потребителите, тъй като в сайтовете на въпросните продукти се посочва, че те не съдържат характерни за храните съставки (глутен, захар), че са веган или че са еквивалент на енергийни напитки.

Според БАБХ Продуктите "Sniff Bull Energy Dust" и "Wildkraut energy sniff", предлагани чрез онлайн платформите energysniff.bg и sniffbull.bg, не могат да бъдат класифицирани като храни по смисъла на законодателството в областта на храните, тъй като се приемат чрез вдишване и не попадат в храносмилателната система.

Припомняме, че певицата Диона бе хваната да шофира дрогирана в началото на 2024 г.

Певицата Диона отива на съд за шофиране на кокаин

Певицата Диона отива на съд за шофиране на кокаин

Предстои делото срещу Денислава Сашева да продължи в Софийски районен съд